Zupa gulaszowa

 

Kiedy za oknem ziąb i deszcz nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy. Gulaszowa to moja rozgrzewająca propozycja dania jednogarnkowego na jesienne, chłodne dni.

Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania, bo jest bardzo pożywna i sycąca. Zupa z kawałkami podsmażonego mięsa. Pełna warzyw, ze składników, które zwykle masz w kuchni – papryka, ziemniaki, pomidory, cebula. Zupę gulaszową z łatwością urozmaicisz o swoje ulubione warzywa i dodatki, np. dynię, bataty, pieczarki.

Składniki

  • 1 l wywaru warzywnego
  • 500 g mięsa wieprzowego np. mięsa z łopatki
  • 400 g pomidorów bez skórki z puszki
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm i umieść misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 20 minut.

  2. Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.

  3. Do garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.

  4. Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

  5. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Wlej wywar z warzyw, tak żeby zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.

  6. Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.

  7. Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Zupę zestaw z ognia. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 45 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 6
kuchnia węgierska
Obiad

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php