Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

 

Kiedy za oknem ziąb i deszcz nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy. Gulaszowa to moja rozgrzewająca propozycja dania jednogarnkowego na jesienne, chłodne dni.

Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania, bo jest bardzo pożywna i sycąca. Zupa z kawałkami podsmażonego mięsa. Pełna warzyw, ze składników, które zwykle masz w kuchni – papryka, ziemniaki, pomidory, cebula. Zupę gulaszową z łatwością urozmaicisz o swoje ulubione warzywa i dodatki, np. dynię, bataty, pieczarki.

Składniki

  • 1 l wywaru warzywnego
  • 500 g mięsa wieprzowego np. mięsa z łopatki
  • 400 g pomidorów bez skórki z puszki
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm i umieść misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 20 minut.

  2. Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.

  3. Do garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.

  4. Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

  5. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Wlej wywar z warzyw, tak żeby zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.

  6. Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.

  7. Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Zupę zestaw z ognia. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Zobacz również

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

3 odpowiedzi na “Zupa gulaszowa”

  1. Kasia pisze:

    Bardzo smaczna. Ja lubię jeszcze dodać liść laurowy i ziarenko ziela angielskiego do potraw z wieprzowiną.

  2. kasia pisze:

    Przepyszna., palce lizać

  3. kalis pisze:

    zupka pierwsza klasa polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php