Zupa minestrone

Minestrone to najbardziej popularna i najczęściej spożywana zupa w wielu regionach Włoch. To klasyka tamtejszej kuchni, tak jak w Polsce mamy i babcie serwują naszą tradycyjną pomidorową, tak we Włoszech króluje właśnie minestrone.

Przepis możesz dowolnie modyfikować, ważne by potrawa była bogata w jarzyny. Warzywa powinny pozostać chrupiące (al delnte). Do zupy dodałam – marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, pomidory, pieczoną paprykę, białą fasolkę i fasolkę szparagową oraz odpowiedni zestaw przypraw – bazylia, oregano, słodka papryka. Zupa ma cudowny aromat i głęboki smak.

Składniki

  • 2 l wywaru jarzynowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 100 g pora
  • 200 g selera
  • 150 g zielonej fasolki (mrożona, w sezonie świeża)
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów (400 g)
  • puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy – sól, pieprz do smaku, po 1/4 łyżeczki bazylii, oregano, słodkiej papryki i ostrej papryki (opcjonalnie)

Zupa minestrone

Przygotowanie

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż przekrojoną na pół paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych). Skrop solidnie oliwą z oliwek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika.

  2. Cebulę i por drobno posiekaj. Marchewki i pietruszkę pokrój w talarki, a seler w kostkę.

  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por (tylko do zeszklenia się cebuli). Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw  – marchewki, pietruszkę i seler. Smaż przez 3-4 minuty.

  4. Podsmażone warzywa zalej wywarem i gotuj ok. 15 minut.

  5. Z upieczonych papryk zdejmij skórkę i pokrój w większą kostkę. Następnie dorzuć do zupy.

  6. Do garnka dodaj także pomidory z puszki, odsączoną fasolkę z puszki i zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki. Zupę gotuj ok. 15 minut.

  7. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj pozostałe przyprawy – bazylię, oregano i słodką paprykę. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy dodaj ostrą paprykę według uznania.

Zupa minestrone

Trudno jednoznacznie określić oryginalną recepturę na tą włoską potrawę. Skład zupy zmienia się w zależności od pory roku i dostępności sezonowych produktów. Dlatego zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw i przypraw, i stworzenia własnej wersji tej pysznej włoskiej zupy.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php