zajadam.pl

Zupa z pieczonego kalafiora

Zupa z pieczonego kalafiora

Klasyczna zupa kalafiorowa stale gości w mojej kuchni, z drugiej strony pieczone warzywa wykorzystuję w swojej kuchni coraz częściej do przyrządzania przeróżnych zup. Dlatego tym razem przygotowałam kalafiorową nieco inaczej – z kalafiorem z piekarnika, który następnie posłużył jako główny składnik zupy-krem. 

Kalafior dzielę na różyczki, skrapiam oliwą i doprawiam solą i pieprzem. Piekę w towarzystwie czosnku i cebuli. Po chwili w kuchni unosi się cudowny aromat, przyjemny i lekko orzechowy. Pieczone warzywa miksuję na gładki krem. Na koniec doprawiam gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz wzbogacam o śmietankę.

Składniki

  • 1 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 1 kalafior (ok. 800 g)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Zupa z pieczonego kalafiora

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Kalafior podziel na małe różyczki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.

  2. Warzywa umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzuć ząbki czosnku w łupinach i wszystkie składniki skrop obficie oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  3. Piecz przez ok. 30 minut (po 20 minutach pieczenia, warzywa przemieszaj i przykryj kawałkiem folii aluminiowej). Kalafior powinien być miękki i zrumieniony.

  4. Upieczone warzywa umieść w garnku (czosnek wyciśnij z łupiny). Całość zalej wywarem. Gotuj ok. 10 minut.

  5. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

  6. Na koniec dodaj śmietankę i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Zupa z pieczonego kalafiora

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Super! Nietypowa zupa fajna na zimowe popołudnia, mi wyszła trochę jakby słodkawa, ale myślę że to mascarpone, które zostało mi z poprzedniego dnia i dodalam je zamiast śmietany, dodałam też łyżkę kwaśnej śmietany i była bardzo dobra, polecam!

Czego szukasz?

css.php