Zupa z pieczonego kalafiora

Klasyczna zupa kalafiorowa stale gości w mojej kuchni, z drugiej strony pieczone warzywa wykorzystuję w swojej kuchni coraz częściej do przyrządzania przeróżnych zup. Dlatego tym razem przygotowałam kalafiorową nieco inaczej – z kalafiorem z piekarnika, który następnie posłużył jako główny składnik zupy-krem. 

Kalafior dzielę na różyczki, skrapiam oliwą i doprawiam solą i pieprzem. Piekę w towarzystwie czosnku i cebuli. Po chwili w kuchni unosi się cudowny aromat, przyjemny i lekko orzechowy. Pieczone warzywa miksuję na gładki krem. Na koniec doprawiam gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz wzbogacam o śmietankę.

Składniki

  • 1 l wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • 1 kalafior (ok. 800 g)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Zupa z pieczonego kalafiora

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Kalafior podziel na małe różyczki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.

  2. Warzywa umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzuć ząbki czosnku w łupinach i wszystkie składniki skrop obficie oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  3. Piecz przez ok. 30 minut (po 20 minutach pieczenia, warzywa przemieszaj i przykryj kawałkiem folii aluminiowej). Kalafior powinien być miękki i zrumieniony.

  4. Upieczone warzywa umieść w garnku (czosnek wyciśnij z łupiny). Całość zalej wywarem. Gotuj ok. 10 minut.

  5. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

  6. Na koniec dodaj śmietankę i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Zupa z pieczonego kalafiora

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Daria says:

    Super! Nietypowa zupa fajna na zimowe popołudnia, mi wyszła trochę jakby słodkawa, ale myślę że to mascarpone, które zostało mi z poprzedniego dnia i dodalam je zamiast śmietany, dodałam też łyżkę kwaśnej śmietany i była bardzo dobra, polecam!

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php