zajadam.pl

Chutney ze śliwek

Chutney ze śliwek

Pochodzący z Indii chutney to aromatyczny sos, dzięki któremu nawet najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku. To idealny dodatek do dań mięsnych i jarskich. Może być przyrządzany na słodko albo ostro. Robi się go z warzyw, owoców, przypraw.

Tym razem przygotowałam chutney ze śliwek.  Owoce łączę z czerwoną cebulą, winem i przyprawami – imbirem i goździkami. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste. Polecam tą znakomitą kompozycję.

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 125 ml czerwonego wina
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 4 goździki
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, osusz, przekrój na Cwiartki i usuń pestki.

  2. Owoce umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj 2 łyżki wody. Garnek przykryj pokrywką. Śliwki duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż puszczą sok.

  3. Dodaj cukier, wino, drobno pokrojoną czerwoną cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

  4. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie a całość zgęstnieje.

Skomentuj

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php