zajadam.pl

Pieczony łosoś w marynacie sojowo-imbirowej

Pieczony łosoś w marynacie sojowo-imbirowej

Mięso łososia przyrządzonego w marynacie sojowo-imbirowej jest delikatne i soczyste. Przygotowuje się go w zasadzie ekspresowo, bo w piekarniku.

Rewelacyjny smak i aromat zapewniają takie składniki jak, np. imbir, czosnek, sos sojowy a delikatnie zapieczona ryba zapewnia potrzebne każdemu białka i całą masę dobroczynnych składników.

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 4 cm korzenia imbiru
  • sól, pieprz do smaku
  • ryż do podania

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty: sos sojowy, miód,  sok z cytryny, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj.

  2. Rybę dopraw solą oraz  pieprzem, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym z marynatą i odstaw na ok. 60 minut.

  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

  4. Rybę w naczyniu żaroodpornym wstaw do piekarnika i piecz ok. 10-15 minut.

  5. Łososia podawaj z ryżem.

Zobacz jak usmażyć perfekcyjnego łososia na patelni:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. kocham imbir i curry do wszystkiego, a co do ryb jeśli przeszkadza Wam zapach, polecam zgrzewarkę próżniową, food saver mam sama, wygodnie szybko pakuje i nie ma zapachu

Czego szukasz?

css.php