zajadam.pl

Naleśniki orkiszowe

Naleśniki orkiszowe

Naleśniki to danie łatwe do przyrządzenia i lubiane przez wszystkich. Dziś dla odmiany proponuję naleśniki orkiszowe.

Naleśniki z dodatkiem zdrowszej mąki pszennej – orkiszowej razowej są bardzo sprężyste, cienkie i delikatne. Będą świetne smakowały ze słodkimi dodatkami ale także na słono z wytrawnymi dodatkami.

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto (mąka, mleko, jajka, olej i sól) dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki lub miksera, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

  2. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  3. Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki, z obu stron do zezłocenia.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php