Pasta z awokado

Kanapka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Dlatego wybierając taką opcję śniadaniową staram się korzystać ze świeżych, smacznych i kolorowych dodatków. Dziś na kromce chleba ląduje pasta z awokado.

Awokado idealnie sprawdza się do kanapek. Na blogu gościły już przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych owoców – klasyczne guacamole czy pasta z awokado i mięty. Tym razem awokado połączyłam z jajkiem, czosnkiem, sokiem z limonki i płatkami chili. Dodatki nadają paście wyrazisty, pikantny smak. Smarowidło jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy kupić dojrzałe awokado, które bez problemu rozgnieciesz widelcem.

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta płatków chili
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Pasta kanapkowa z awokado

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo. Do garnka wlej wodę, włóż jajka i wstaw na średni ogień. Od momentu zagotowania wody, jajka powinny gotować się 6 minut.

  2. Następnie zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek.

  3. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu (warto zachować pestkę owocu, o tym w dalszej części wpisu).

  4. Awokado obierz ze skórki, przełóż do miski i dodaj sok z limonki.

  5. Dodaj ugotowane jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki rozgnieć przy pomocy widelca.

  6. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pastę serwuj z posiekaną natką pietruszki.

przygotowania: 10 minut
czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Śniadanie

Pasta kanapkowa z awokado

Aby zachować piękny zielony kolor awokado jak najdłużej, zaraz po obraniu ze skórki skrapiam miąższ sokiem z limonki (sok nadaje także świetny smak). Smarowidło po kilku godzinach spędzonych w lodówce również nie będzie miało już tak intensywnej barwy. Dlatego polecam włożyć do pasty pestkę z awokado i szczelnie przykryć ją folią spożywczą (zapobiega to czernieniu masy).

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php