zajadam.pl

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Kanapka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Dlatego wybierając taką opcję śniadaniową staram się korzystać ze świeżych, smacznych i kolorowych dodatków. Dziś na kromce chleba ląduje pasta z awokado.

Awokado idealnie sprawdza się do kanapek. Na blogu gościły już przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych owoców – klasyczne guacamole czy pasta z awokado i mięty. Tym razem awokado połączyłam z jajkiem, czosnkiem, sokiem z limonki i płatkami chili. Dodatki nadają paście wyrazisty, pikantny smak. Smarowidło jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy kupić dojrzałe awokado, które bez problemu rozgnieciesz widelcem.

Czas przygotowania

ok. 20 minut

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta płatków chili
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Pasta kanapkowa z awokado

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na twardo. Do garnka wlej wodę, włóż jajka i wstaw na średni ogień. Od momentu zagotowania wody, jajka powinny gotować się 6 minut.

  2. Następnie zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek.

  3. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu (warto zachować pestkę owocu, o tym w dalszej części wpisu).

  4. Awokado obierz ze skórki, przełóż do miski i dodaj sok z limonki.

  5. Dodaj ugotowane jajka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki rozgnieć przy pomocy widelca.

  6. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pastę serwuj z posiekaną natką pietruszki.

Pasta kanapkowa z awokado

Aby zachować piękny zielony kolor awokado jak najdłużej, zaraz po obraniu ze skórki skrapiam miąższ sokiem z limonki (sok nadaje także świetny smak). Smarowidło po kilku godzinach spędzonych w lodówce również nie będzie miało już tak intensywnej barwy. Dlatego polecam włożyć do pasty pestkę z awokado i szczelnie przykryć ją folią spożywczą (zapobiega to czernieniu masy).
Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php