Bruschetta z awokado i krewetkami

Na blogu gościły już przepisy na tradycyjną, włoską bruschettę z pomidorami oraz bruschettę z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Tym razem chrupiące pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem serwuję z pastą awokado i krewetkami.

Pasta zachwyca kolorem i smakiem, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy kupić dojrzałe awokado, które bez problemu rozgnieciesz widelcem. Awokado wzbogacam o płatki chili, które podkręcają smak. Dodaję także posiekane listki mięty i sok z cytryny, co nadaje paście świeżości.

Kromka z taką pastą to zdrowa przekąska. Awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów. Chociaż owoc zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych. Tłuszcze awokado są zdrowe dla serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3.

Dziś polecam do wypróbowania pastę z awokado w połączeniu z krewetkami i soczystymi pomidorkami. Jedno jest pewne – warto, bo jest smacznie, a przy okazji prosto.

Bruschetta z awokado i krewetkami

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

Bruschetta z awokado i pomidorami:

  • pieczywo (najlepiej pszenna bagietka lub włoska ciabatta)
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej mięty (drobno posiekane)
  • 12 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • szczypta płatków chili
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Krewetki:

  • 150 g krewetek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz do smaku

Bruschetta z awokado i krewetkami

Przygotowanie

  1. Awokado umyj, przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę (w dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu).

  2. Owoc rozgnieć w niewielkim naczyniu, dodaj sok z cytryny, posiekane listki mięty i płatki chili. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Pieczywo pokrój na dość grube kromki, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj każdą kromkę oliwą z oliwek.

  4. Włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i podpiecz przez około 8-10 minut.

  5. Gdy grzanki będą jeszcze ciepłe rozsmaruj na nich ząbek czosnku.

  6. Krewetki podsmaż – na patelni rozgrzej oliwę i masło, dorzuć oczyszczone krewetki, dopraw solą i płatkami chili.

  7. Na pieczywo nałóż pastę awokado, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i krewetki. Na wierzchu każdej kromki ułóż kilka listków świeżej mięty. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Bruschetta z awokado i krewetkami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php