Sos grzybowy

Sos ze świeżych grzybów to świetny dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych. Dobrze komponuje się z plackami ziemniaczanymi, kaszami czy różnymi kluskami. Smakuje też jako samodzielne danie, wyjadany łyżką prosto z patelni.

Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. Podstawowym składnikiem są oczywiście grzyby. Najbardziej aromatyczny sos otrzymasz z borowików, ale świetnie sprawdzą się także podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki. Tym razem sięgam po podgrzybki, do tego cebula, czosnek i śmietana. I tak, w pół godziny powstał gęsty i bogaty w smaku sos grzybowy.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • 125 ml śmietanki 30%
  • sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Podgrzybki

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry.

  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

  3. Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.

  4. Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut.

  5. Na patelnie dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.

  6. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Sos grzybowy

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 17 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 17 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php