zajadam.pl

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Sos ze świeżych grzybów to świetny dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych. Dobrze komponuje się z plackami ziemniaczanymi, kaszami czy różnymi kluskami. Smakuje też jako samodzielne danie, wyjadany łyżką prosto z patelni.

Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. Podstawowym składnikiem są oczywiście grzyby. Najbardziej aromatyczny sos otrzymasz z borowików, ale świetnie sprawdzą się także podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki. Tym razem sięgam po podgrzybki, do tego cebula, czosnek i śmietana. I tak, w pół godziny powstał gęsty i bogaty w smaku sos grzybowy.

Czas przygotowania

ok. 30 minut

Składniki

  • 300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • 125 ml śmietanki 30%
  • sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Podgrzybki

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry.

  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

  3. Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.

  4. Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut.

  5. Na patelnie dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.

  6. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Sos grzybowy

Skomentuj Pod przepisem mamy już 17 komentarzy!

oceny: 7, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 17 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Znakomity przepis. Stosuję z powodzeniem również do grzybów suszonych. Rewelacyjnie podgrzewa się w nim medaliony indycze.
    M.

  2. 5

    Super przepis, prosto i ze smakiem! Ja wlasnie dusze swoje grzybki :) Niestety nie mogę dać pietruszki bo mąż nie lubi :( moze chociaż odrobine koperku mi sie uda wynegocjować. Pozdrawiam!

  3. 5

    Bardzo czytelny przepis -zrobiłam dzisiaj sos z różnych grzybków, śmietany 12% ze względu na męża i wyszło super. Zamierzam też zrobić Twoje kolorowe frytki. Dzięki :)

  4. A kiedy dać śmietanę?i po co sos grzybowy jak są grzyby?Czosnek do gzybów leśnych chyba nie pasuje.!!!!!!!!Muszę poszukać inny przepis ,przykro mi-pozdrawim

    1. DziewczynO chodzi o wywar, który się wytworzył z grzybów- to w przepisie jest nazwane sosem grzybowym a czosnek pasuje do wszystkiego Amen

  5. Dzisiaj zrobiłem według przepisu sos z podgrzybków. Rewelacja wyszedł taki aksamitny. Polecam (a grzyby wcześniej obgotowałem)

Czego szukasz?

css.php