zajadam.pl

Makaron ze szpinakiem, ale nie taki zwykły


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Co zrobić, aby taki banalny przepis jak makaron ze szpinakiem smakował i prezentował się zjawiskowo, ale żeby był nadal bardzo prosty w wykonaniu.

W tym przepisie sięgam po makaron, który gotuje się tylko 3 minuty. I dokładnie tyle czasu zajmuje przyrządzenie całej reszty dania. Wstążki makaronu tagliatelle pokryte są charakternym pesto ze szpinaku, sera, orzechów nerkowca i ziaren słonecznika, a do tego całe lekko zblanszowane liście szpinaku, zrumieniony czosnek i cebula. Z takich prostych składników można wyczarować efektowne danie, które pięknie prezentuje się na stole, ale także wyśmienicie smakuje.

Składniki:

  • 200 g świeżego makaronu tagliatelle
  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 1/2 szklanki podprażonych nasion słonecznika i orzechów nerkowca
  • 50 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 limonki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

  2. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników. W pojemniku blendera umieść podprażone ziarna słonecznika i orzechy nerkowca, kawałek parmezanu, ząbek czosnku, połowę liści szpinaku, ok. 4-5 łyżek oliwy z oliwek, sok z limonki oraz sól. Wszystko zmiksuj przy pomocy blendera.

  3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekaną szalotkę. Następnie dodaj posiekany ząbek czosnku.

  4. Do podsmażonych składników dodaj ugotowany i odcedzony makaron, świeże liście szpinaku, 1-2 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz szpinakowe pesto. Wymieszaj dokładnie aby cały makaron pokrył się szpinakiem i nałóż odpowiednią porcję na talerze.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php