Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Zdrowe, bo zielone – czyli o zieleninie słów kilka

Zdrowe, bo zielone – czyli o zieleninie słów kilka

W każdej piramidzie żywieniowej zielone warzywa i owoce znajdują się na samym dole. Oznacza to, że nasza dieta powinna na nich bazować. Nie dość, że są zdrowe i bogate w składniki odżywcze, to jeszcze ich barwa działa na nasz zmysł estetyczny. A nie od dziś wiadomo, że człowiek je głównie oczami.

Które warzywa i owoce są najzdrowsze?

Odpowiedź jest prosta. Te, które zawierają najwięcej chlorofilu – zielonego pigmentu. Im ciemniejsza zieleń tym zdrowsze. Powinno się dbać o to, żeby „zieleniny” w naszej diecie było jak najwięcej. Jest to o tyle proste, że (szczególnie wiosną i latem) znajdziemy całe bogactwo różnorodnych zielonych warzyw i owoców. I to zarówno w warzywniakach jak i w przydomowych ogródkach czy na działkach.

Do tej grupy należą między innymi zielone warzywa liściaste tj. sałata, kapusta, brukselka, szpinak czy boćwina, ale także np. ogórki, brokuły, fasolka szparagowa czy zielona papryka. Najbardziej znane zielone owoce to: np. zielone jabłka, awokado, czy kiwi.  Jak widać większość warzyw należy do roślin sezonowych. Nie oznacza to jednak, że w okresie jesienno-zimowym nie możemy cieszyć się ich smakiem. Wręcz przeciwnie: większość z nich można też kupić w postaci mrożonek. Można je też zastąpić w tym okresie np. kiełkami czy natką pietruszki.

Zielone warzywa i owoce w kuchni

Zielone warzywa powinny być głównym składnikiem diety. Warto dodawać do każdego posiłku. Powinno być tym łatwiej to osiągnąć, że można je przyrządzać na wiele sposobów. Zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek do potraw. Można je gotować w wodzie albo na parze, smażyć, piec w piekarniku albo grillować. (zobacz: Grillowane szparagi z cytryną, chilli i miętą) Zielone warzywa i owoce najzdrowsze są jednak na surowo. Gotowanie pozbawia je części składników odżywczych.

Latem warto też sięgnąć po soki czy koktajle warzywno-owocowe, które nie tylko zaspokoją nasze pragnienie, ale przede wszystkim dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych a nam zapewnią dobry nastrój i energię.  (Na blogu znajdziesz przepisy na wiele zdrowych koktajli których składnikami są zielone warzywa i owoce, np. na koktajl z pietruszki.)

 

 

Zobacz również

tagi: ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php