oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Limoncello zainteresowałem się jakieś dwa lata temu po wizycie we włoskiej restauracji, w której goście razem z rachunkiem otrzymywali kieliszek mocno schłodzonego, cytrynowego likieru produkowanego osobiście przez właściciela lokalu.

Tak bardzo mi zasmakowało, że jeszcze tego samego dnia poszperałem po sieci, przeczytałem kilka dyskusji na forach i blogach, i przyrządziłem własne limoncello. :-) Okazało się, że ten niebywale aromatyczny likier o świeżym smaku i pięknym kolorze, jest super prosty i szybki w przygotowaniu. Dlatego świetnie nadaje się np. na własnej roboty prezenty świąteczne.

Zwykle stworzenie dobrej nalewki zajmuje długie tygodnie, a nawet miesiące, a w tym przypadku wystarczy nawet 48 godzin. Co ciekawe, przepis można bardzo łatwo modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań (np. regulować słodkość likieru). Dodatkowe wskazówki i ciekawostki znajdziesz na końcu wpisu pod opisem wykonania.

Limoncello - przepis na likier cytrynowy

Czas przygotowania:

Przygotowanie limoncello od A do Z trwa od 24 do 48 godzin, więc jest to bardzo szybka nalewka.

Składniki limoncello

Podane proporcje składników pozwalają uzyskać ok. 0,7 – 0,8 litra gotowego limoncello.

  • cytryny – 4-5 sztuk
  • alkohol o mocy 40-45% – 400 ml
  • cukier – 300 g
  • woda do przygotowania syropu – 400 ml

Wykonanie limoncello

  1. Zacznij od przygotowania cytryn. Zwykłe cytryny dostępne w sklepach są owocami pryskanymi i woskowanymi, dlatego przed ich użyciem polecam wyszorowanie ich z użyciem sody oczyszczonej, a następnie wyparzenie wrzącą wodą. Wyparzenie cytryny pozwala również wydobyć z nich intensywny zapach.

  2. Z tak przygotowanych cytryn możesz już pozyskać skórkę. Bardzo ważne jest, aby zdjąć tylko cienką żółtą warstwę bez białego (gorzkiego w smaku) albedo. Ja zwykle robię to przy pomocy tarki o cienkich oczkach lub przy pomocy obieraczki do warzyw. Pamiętaj! Do likieru nie mogą trafić białe części cytrynowej skóry.

    limoncello

  3. Tak przygotowana skórka z cytryn ląduje w dużym słoju wraz z dwoma-trzema cienkimi plasterkami cytryny.

    limoncello

  4. Cytryny zalane alkoholem odstaw na 24 do 48 godzin w ciemne miejsce. Kiedy alkohol uzyska piękny żółty kolor, a skórki zbledną, to znak że można przystąpić do kolejnych kroków przepisu.

    limoncello

  5. Wodę z cukrem zagotuj i wymieszaj, tak by cały cukier się rozpuścił i powstał syrop.

  6. Zawartość słoja z alkoholem i skórką cytrynową odcedź, tak by uzyskać czysty nalew, a następnie połącz uzyskany płyn z syropem cukrowym.

  7. Gotowe limoncello zlej do butelek i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje mocno schłodzone, a także – jak każda nalewka – z każdym dniem leżakowania zyskuje coraz lepszy smak.

Porady i ciekawostki

  • Likier przygotowany według powyższego przepisu będzie miał moc ok. 20-25%
  • Do tradycyjnego włoskiego limoncello używa się cytryn typu Sorrento, trudnych do kupienia w Polskich sklepach, ale od czasu do czasu spotykanych w hipermarketach. Cytryny te charakteryzują się bardzo grubą skórą i niskim poziomem goryczki.
  • W tym przepisie najlepiej sprawdzą się cytryny ekologiczne, nie pryskane i niewoskowane. Często takie ekologiczne cytryny nie wyglądają idealnie, są pokryte kropkami, ale walory smakowe są nieporównywalnie większe od tych z masowej produkcji.
  • Gotowe limoncello jest trunkiem mętnym, często zawierającym widoczne, malutkie drobinki skórki cytrynowej.
  • Może się zdarzyć, że limoncello będzie miało wyczuwalną w smaku goryczkę – wyeliminujesz ją dzięki dodatkowi słodkiego syropu i niewielkiej ilości soku wyciśniętego z cytryn.
  • Najlepszym sposobem na uzyskanie idealnego smaku likieru cytrynowego jest jego stopniowe doprawianie czy to syropem cukrowym, czy to sokiem cytrynowym …i ciągłe degustowanie ;-)

Limoncello - przepis na likier cytrynowy