Śledzie są jednym z tradycyjnych dań na świątecznym stole. Na święta przygotowuję różne wersje. Oprócz moich ulubionych śledzi w śmietanie i sałatki śledziowej z buraczkami pojawią się też śledzie z śliwkami. To bardzo smaczna przekąska o lekko słodkawym posmaku.

Przepis jest bardzo prosty, a lista potrzebnych składników niedługa. Dodatkową zaletą jest to, że śledzie są błyskawiczne w wykonaniu, co jest niezwykle ważne w gorącym przedświątecznym czasie. Warto wziąć pod uwagę ten przepis przygotowując menu świąteczne, zwłaszcza że śledź przykryty majonezem w towarzystwie śliwek w zalewie octowej smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 6 filetów śledziowych najlepiej matiasów
  • 150 g śliwki w occie
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki majonezu

Śledzie ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe umieść w misce i zalej zalewą octową ze śliwek. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Śledzie po wymoczeniu pokrój w 2-3 cm paski.

  3. Śliwki pokrój w ćwiartki (usuń pestki).

  4. Śledzie, śliwki i cebulę umieść w misce dodaj 4 łyżki majonezu i 2-3 łyżki zalewy octowej.

  5. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Śledzie ze śliwką