Chlebek bananowy to bardzo znany i lubiany wypiek, który ma niewiele wspólnego z tradycyjnym chlebem. To nic innego jak ciasto z dodatkiem bananów, pieczone w keksówce. Od kilku lat korzystam z niezawodnego przepisu, którym podzielę się dziś na blogu.

W tej wersji chlebek jest miękki, wilgotny i bardzo aromatyczny. Bananowy przysmak z cudowną waniliową nutą jest przepyszny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu, i raczej trudno go zepsuć ;) Do przygotowania ciasta polecam wybrać dojrzałe, miękkie banany, dzięki którym ciasto jest słodkie i pachnące. Chlebek jest tak dobry, że nie potrzebuje już żadnych dodatków.

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 3 duże dojrzałe banany (rozgniecione)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ciasto bananowe

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiej i odstaw.

  2. Masło umieść w dużej misce. Dodaj cukier puder i ucieraj przy pomocy miksera, aż do uzyskania gładkiej, jasnej masy.

  3. Dodaj jedno jajko i połowę mąki wymieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia. Składniki zmiksuj.

  4. Powtórz czynność z następnym jajkiem i resztą mąki. Ponownie zmiksuj, aż składniki się połączą.

  5. Do miski dodaj rozgniecione banany i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Masę przełóż do formy (o wymiarach 26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.

Ciasto bananowe