Uwielbiam wszystkie korzenne desery, które nigdy nie smakują lepiej niż właśnie o tej porze roku. A dzisiejsza propozycja ciasta gruszkowego z nutą imbiru to idealne zimowe połączenie.

Po ciężkich, czekoladowych wypiekach postawiłam na coś lżejszego i owocowego. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne z dużą ilością gruszek, o pięknym aromacie. Imbir możesz zamienić na cynamon. Będzie równie pyszne.

Czas przygotowania:

Przygotowanie ciasta z gruszką i imbirem zajmuje ok. 40 minut + ok. 1 godz. pieczenia

Składniki

Ciasto:

  • 160 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 75 g zmielonych orzechów włoskich

Sos+ gruszki:

  • 3 gruszki
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu lub cukru

Ciasto gruszkowe z imbirem

Przygotowanie

  1. Masło i miód (lub cukier) rozpuść w garnku na małym ogniu.

  2. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry (około 0,5 cm), następnie przełóż je do roztopionego masła. Dodaj imbir.

  3. Gruszki z przyprawami duś na mniejszym ogniu. Gdy będą miękkie zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia.

  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami.

  6. W osobnym naczyniu ubijaj jajka z cukrem (przy pomocy miksera) na puszystą masę, następnie dodaj olej dalej miksując na wolnych obrotach.

  7. Do masy stopniowo dodawaj naprzemiennie mąkę i jogurt. Cały czas powoli miksując, aż do połączenia składników.

  8. Na koniec dodaj zmielone orzechy włoskie.

  9. Przestudzone gruszki ułóż na dnie natłuszczonej formy (okrągła forma o średnicy 25 cm) i polej niewielką ilością sosu (2-3 łyżki), w którym się dusiły. Na owoce wylej przygotowaną masę.

  10. Ciasto piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze przez 5-10 minut.

  11. Po przestudzeniu odwróć ciasto tak, aby owoce znajdowały się na górze.

Deser inspirowany przepisem na imbirowe ciasto z gruszkami.

Smacznego!