oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Dzisiaj na blogu ląduje przepis na owocowy deser na zimno. Chrupiący spód z pokruszonych herbatników, mus z jagód i mango, a na samej górze spora porcja owoców – to moja propozycja na pyszny deser, w sam raz na nadchodzące upalne dni.

Poniższy mus owocowy na kruchym spodzie jest lekki i świeży. Do jego przygotowania możesz wykorzystać swoje ulubione owoce. Ja sięgam po mango i jagody. Takie połączenie gwarantuje nie tylko niezwykłe wrażenia wizualne, ale i smakowe. Ponadto deser jest bardzo prosty w przygotowaniu – bez pieczenia, w całości wykonany przy pomocy blendera.

Deser z mango i jagód

Składniki

Kruchy spód:

  • 150 g herbatników
  • 40 g roztopionego masła

Mus jagodowy:

  • 150 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny

Mus mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji i listki mięty

Deser z mango i jagód

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozdrobnij na proszek przy pomocy blendera. Połącz je w misce z roztopionym masłem i wymieszaj.

  2. Obręcze do deserów ułóż na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej obręczy nałóż masę z zmiksowanych ciastek. Powierzchnię wyrównaj. Odstaw do lodówki.

  3. Jagody zmiksuj na gładki mus. Zmiksowanie owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru.

  4. Żelatynę zalej małą ilością wody i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewaj, mieszając, aby dobrze się rozpuściła (nie gotuj).

  5. Zestaw z palnika i od razu dodaj do gorącego musu z jagód, dobrze wymieszaj do połączenia. Wystudź, do lekkiego zgęstnienia musu owocowego.

  6. Mus jagodowy wyłóż na spody z herbatników i odstaw ponownie do lodówki, by stężał.

  7. W tym czasie przygotuj mus mango – owoc obierz, usuń pestkę i zmiksuj na gładką masę. Puree umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj, aż do rozpuszczenia cukru.

  8. Żelatynę zalej wodą (tylko do jej przykrycia), odstaw na 15 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zestaw z palnika i natychmiast dodaj do gorącego puree, dobrze wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

  9. Wystudzony mus z mango wylej na jagodową warstwę i odstaw do lodówki (na ok. 3 godziny) do stężenia i schłodzenia.

  10. Deser serwuj udekorowany świeżymi owocami i listkami mięty.

Deser z mango i jagód