oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Słodycze, którymi bardzo chętnie poczęstuję swoje dziecko – brzmi abstrakcyjnie, ale w naszej zwariowanej na punkcie zdrowego trybu życia rodzince postanowiliśmy podjąć to wyzwanie i własnoręcznie przygotować słodkie smakołyki, których nie będę musiał chować w miejscach niedostępnych dla naszej 2,5 letniej córki :-)

Trufle z daktyli nie dość, że nie muszą być chowane przed dzieckiem, to jeszcze córka bardzo aktywnie pomagała mi w ich przygotowaniu i bałaganieniu w kuchni, czego dowodem są małe, słodkie rączki widoczne na poniższych zdjęciach  ;)

Trufle z daktyli

Trufle daktylowe pomimo super eleganckiego wyglądu i niebanalnego smaku są dość proste w wykonaniu, i mają stosunkowo krótką listę składników. Najważniejsze zatem, aby były one dobrej jakości. Daktyle, czekoladę, migdały, kakao i wiórki kokosowe to produkty, które wrzuciłem do koszyka w trakcie zakupów w sklepie Intermarche, ponieważ mam przyjemność testować produkty z najnowszej gazetki WARTO WYBRAĆ (oferta dostępna od 29.10.2015).

P.S. Będąc na zakupach zwróćcie uwagę na czerwoną krewetkę, czyli logo bloga Zajadam.pl na wybranych stronach gazetki.

Trufle z daktyli

Pobierz gazetkę

Składniki

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (jak nie lubisz gorzkiej możesz użyć mlecznej)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 150 g migdałów
  • 200 g suszonych daktyli
  • kakao

Wykonanie

  1. Daktyle ugotuj na parze przez ok. 15 – 20 minut. W tym czasie powinny ładnie zmięknąć, dzięki czemu posłużą za składnik scalający całą mieszankę w gęstą masę, z której uformujemy truflowe kulki.

  2. Migdały włóż do pojemnika blendera i zmiksuj niezbyt mocno, tak by zostało sporo kilkumilimetrowych grudek. Dzięki temu migdały będą lepiej wyczuwalne w gotowych truflach.

    Trufle z daktyli

  3. Podobnie rozdrobnij czekoladę, a kiedy daktyle już się ugotują i nieco przestygną, zmiksuj je na gładką masę. Najlepiej, jeżeli masa daktylowa będzie jeszcze dość ciepła w momencie mieszania składników.

  4. Wszystkie składniki za wyjątkiem kakao wrzuć do dużej miski.

    Trufle z daktyli

  5. Energicznie wyrabiaj masę przy pomocy dłoni do czasu aż utworzy się z niej gęsty i zbity kawałek. Tak przygotowaną masę zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut, aby dodatkowo stężała.

    Trufle z daktyli

  6. Po schłodzeniu masy możesz pokroić ją nożem w kostkę ok. 2cm i z każdej kosteczki, ściskając ją i obracając w dłoniach, uformuj kulkę.

    Trufle z daktyli

  7. Na talerzu lub w miseczce rozsyp kilka łyżek kakao. Każdą truflę przeturlaj po talerzu kilka razy, by dokładnie pokryła się aksamitną warstwą brązowego proszku.

    Trufle z daktyli

  8. Opcjonalnie zamiast kakao, możesz dla urozmaicenia ozdobić trufle wiórkami kokosowymi, zmielonymi migdałami bez skórki (wtedy trufle będą biało-złociste), a nawet zmielonymi pistacjami.

I gotowe! :)

Super proste w wykonaniu, rewelacyjnie prezentują się na stole jako dodatek do herbaty czy słodka przekąska w trakcie imprezy. Delikatna kakaowa skórka nadaje przy tym truflom bardzo eleganckiego wyglądu.

Jeszcze raz przypomnę również o tym, że trufle przygotowane według podanej tutaj receptury to całkiem zdrowy i pożywny smakołyk, po zjedzeniu którego nie ma najmniejszych powodów do wyrzutów sumienia ;-)

Trufle z daktyli