Kaszę jaglaną lubię za to, że ma mnóstwo zastosowań kulinarnych i w każdym wydaniu jest pyszna. Dziś proponuję koktajl jaglany z truskawkami. Polecam szklankę takiego napoju zarówno na początek dnia, jak i na lekki deser czy kolację. 

Koktajl nie dość, że jest pyszny to jeszcze zdrowy. Kasza jaglana ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, dlatego warto włączyć ją do swojego codziennego menu. Truskawki także korzystnie wpływają na nasz organizm – zawierają sporo cennych witamin i składników.

Czas przygotowania:

10 minut

Składniki

  • 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki truskawek (mrożone, w sezonie świeże)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • do podania – kilka truskawek

Koktajl jaglany

Wartości odżywcze

Kasza jaglana – posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest lekkostrawna i bardzo odżywcza. Obfituje w antyoksydanty – neutralizujące wolne rodniki. Jest zasadotwórcza, dlatego ważne jest wprowadzenie jej do codziennej zakwaszonej diety – niekorzystnej dla organizmu. Kasza jaglana wyróżnia się zawartością krzemionki, która utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.

Truskawka – posiada sporo witaminy C, więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Już 10 dag owoców pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, która ułatwia organizmowi przyswajanie zawartego w nich żelaza. Truskawki chronią przed anemią i wzmacniają organizm. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. Ponadto truskawki zawierają też sporo pektyn, usuwających nadmiar złego cholesterolu, oraz dużo przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania substancji rakotwórczych.

Przygotowanie

  1. Truskawki (w sezonie wykorzystaj świeże truskawki, poza sezonem sięgnij po mrożone owoce) dokładnie umyj, usuń zielone szypułki.

  2. Ugotowaną kaszę umieść w pojemniku blendera. Dodaj truskawki i mleko. Wszystko zmiksuj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego koktajlu.

  3. Jeśli koktajl jest za gęsty dolej więcej mleka. Do napoju dodaj łyżkę miodu i ponownie zmiksuj.

  4. Gotowy koktajl przelej do szklanki i wstaw do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem dorzuć kilka truskawek.

Koktajl jaglany