Pyszna i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym, pomidorami, kukurydzą i fasolą do danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Połączenie warzyw z podsmażonym mięsem mielonym i odpowiednim zestawem przypraw sprawia, że jest ona niepowtarzalna. Zupa jest dość pikantna, ale pikantna w taki sposób, że można zjeść ją ze smakiem. Talerz takiej zupy może z powodzeniem zastąpić cały obiad.

Uwielbiam takie dania, bo są szybkie, nieskomplikowane i pyszne. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki świata możesz się wybrać w każdej chwili.

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wiperzowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g fasoli pinto lub czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i piperz do smaku
  • natka pietruszki lub kolendra do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  2. Do garnka dodaj kukurydzę, fasolę i pomidory. Gotuj na małym ogniu.

  3. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili.

  4. Dodaj mięso mielone wraz przyprawami. Całość podsmaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy.

  5. Zawartość patelni dodaj do garnka i gotuj przez ok. 5  minut.

  6. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj udekorowaną świeżą zieleniną – pietruszką lub kolendrą.