Kuchnia węgierska obfituje w potrawy zawierające paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Jedną z takich potraw jest bogracz, czyli zupa gulaszowa z kociołka.

W skład dania wchodzą warzywa, m.in. różnokolorowa papryka, cebula, ziemniaki i dojrzałe pomidory, a także podsmażone mięso oraz wędzony boczek. Tradycyjnie zupa przyrządzana jest na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, ale równie dobrze może być ugotowana w warunkach domowych, na kuchence. Zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie – jest rozgrzewająca, sycąca i pyszna.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego np. mięsa z łopatki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 l wody
  • 3 pomidory
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz do smaku

Bogracz

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

  2. W tym czasie przygotuj resztę składników: boczek pokrój w słupki. Cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka z zimną wodą.

  3. Do garnka o grubszym dnie wrzuć pokrojony boczek. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.

  4. Dodaj mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.

  5. Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

  6. Wlej wodę, tak żeby zakryła mięso, dopraw solą i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na wolnym ogniu przez około godzinę.

  7. Dodaj pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą półmiękkie.

  8. Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pokrojone pomidory, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Ugotowany bogracz zestaw z ognia. Na koniec zupę możesz udekorować natką pietruszki.

Bogracz