Niesamowite połączenie wstążek makaronu pappardelle z krewetkami oraz dodatkami – szpinakiem, pomidorami i mlekiem kokosowym. To świetna propozycja obiadowa dla wszystkich miłośników niebanalnych smaków. Każdy kolejny kęs dania może zapewnić zróżnicowane doznania smakowe, od delikatnych i aromatycznych do mocniejszych akcentów.

Dzisiejsza kompozycja opiera się na kilku składnikach. Znajdziesz tu aromatyczne mleko kokosowe, soczyste pomidorki koktajlowe i rozgrzewające dodatki w postaci czosnku i papryczki chilli. To jedno z moich ulubionych dań makaronowych. A więcej przepisów na makaron – tutaj.
Makaron z krewetkami i szpinakiem

Składniki

  • 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
  • 400 g krewetek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól do smaku

Makaron z krewetkami i szpinakiem

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente (wskazówki jak ugotować makaron znajdziesz tutaj).

  2. W trakcie gotowania makaronu przygotuj pozostałe składniki dania. Papryczkę chili i czosnek drobno posiekaj. Następnie podsmaż chwilę na rozgrzanym maśle.

  3. Dodaj krewetki i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podsmaż przez ok. 3 minuty na większym ogniu.

  4. Na patelnię wlej białe wino, dodaj umyte liście szpinaku i zmniejsz ogień. Podduś całość przez ok. 3-4 minuty, do czasu aż liście szpinaku ładnie zmiękną, a wino odparuje.

  5. Następnie wlej mleczko kokosowe, gotuj sos na niewielkim ogniu ok. 10 minut, aż zgęstnieje. Dodaj ugotowany makaron i całość lekko podsmaż, aby makaron połączył się ze składnikami na patelni.

Makaron z krewetkami i szpinakiem