oceny: 2, śr. ocena: 5
5

Makaron z warzywami to kolejny pomysł na szybkie i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Dziś proponuję połączenie makaronu razowego z brokułami, pomidorami i papryką oraz sosem śmietanowym.

Ugotowanie makaronu to zaledwie kilka minut, w tym czasie przygotujesz sos i warzywa. Brokuły ugotowane al dente do tego pokrojone soczyste pomidorki koktajlowe i podsmażona cebula, papryka i czosnek. Całość oprószona startym parmezanem. Danie nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie i kolorowo prezentuje się na talerzu.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 400 g makaronu razowego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 jajka
  • 70 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Makaron z brokułami i pomidorami

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną paprykę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmaż przez ok. 5 minut.

  3. Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez około 5 minut (brokuł nie może być rozgotowany). Po ugotowaniu odcedź i odstaw.

  4. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i odcedź.

  5. Przygotuj sos śmietanowy – do miski wlej śmietanę, dodaj 2 jajka i dopraw solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Ugotowany makaron umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem śmietanowym. Dodaj warzywa podsmażone na patelni, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz różyczki brokuła.
  7. Makaron z warzywami oprósz tartym parmezanem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. piecz przez około 15 minut.

Makaron z brokułami i pomidorami