Na blogu już wielokrotnie pisałam o moim uwielbieniu do dań makaronowych. Ciągle szukam nowych pomysłów na makaron. Conchiglioni, czyli makaron w kształcie muszli daje możliwość wypełniania nieskończoną ilością farszy. 

Tym razem wnętrze muszli napełniłam nadzieniem z pomidorów i papryki z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie zwieńczone serem mozzarella zapiekłam w piekarniku. Szybko, prosto, a przede wszystkim smacznie.

Składniki

  • 12-14 sztuk muszli makaronowych conchiglioni
  • 800 g pomidorów z puszki pokrojonych, bez skórki
  • 250 g czerwonej papryki
  • 125 g mozzarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii

Muszle makaronowe z pomidorami i papryką

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji producenta zamieszczonej na opakowaniu i odcedź.

  2. Przygotuj nadzienie – na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij  na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

  3. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Całość podsmaż przez ok. 3 minuty.

  4. Dodaj pomidory z puszki, dopraw oregano, tymiankiem, słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem, gotuj przez 5-7 minut.

  5. Muszle makaronowe napełnij przygotowanym nadzieniem.

  6. Muszle ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp kawałkami sera mozzarella (odrywaj nieduże kawałki sera rękoma i posyp je na wierzchu).

  7. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 20-25 minut.

  8. Makaron serwuj gorący, posypany świeżymi ziołami np. listkami bazylii.

Muszle makaronowe z pomidorami i papryką