oceny: 2, śr. ocena: 5
5

Kasza gryczana to jedna z najbardziej znanych kasz. Wystarczy naprawdę niewiele, by wyczarować z jej dodatkiem pyszne danie. Przepis na pierogi z farszem z kaszy gryczanej, białego sera i cebuli – to moja propozycja na włączenie kaszy do swojego codziennego menu.

Polecam również dodać do farszu posiekane listki mięty. Pierogi podawaj od razu ze śmietaną lub z uprażoną cebulką, doprawione solą i pieprzem. Pierożki możesz także odsmażyć na drugi dzień na patelni. Są równie pyszne.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 25-30 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta)

Ciasto pierogowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Pierogi z kaszą

Wykonanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Przygotuj farsz.

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

  3. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę.

  4. Farsz dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

  5. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.

  6. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  7. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już miękkie odławiając jednego pieroga łyżką cedzakową.

Pierogi z kaszą gryczaną