oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym możesz przygotować pyszne ciasto na pierogi. Na blogu powstał już wpis, gdzie zebrałam najlepsze przepisy. Jeśli tak jak ja uwielbiasz kulinarne eksperymenty to zachęcam do przygotowywania pierogów w przeróżnych wersjach kolorystycznych. Dzięki odpowiednim dodatkom możesz zabarwić ciasto i sprawić, że pierogi będą wyglądały inaczej niż zwykle.

Od czasu do czasu lubię urozmaicać domowe pierożki. Jako dodatek do tradycyjnego ciasta polecam szpinak, który nadaje piękny zielony kolor. Pierogi wypełnij swoim ulubionym farszem. Dobrze sprawdzi się nadzienie ze szpinakiem i ricottą czy z suszonymi pomidorami i serkiem ricotta.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Liście szpinaku umieść w pojemniku blendera, dodaj oliwę z oliwek, zimną wodę i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól wlej wodę stopniowo i mieszaj ciasto, następnie dodaj masę szpinakową  i całość wyrabiaj ręką na miękkie i elastyczne ciasto.

  3. Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka.

  4. Na każdym z nich umieść po łyżce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi.

  5. Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj. Wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej po około 3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.