oceny: 4, śr. ocena: 4
4

Sos pomidorowy to sekret udanej pizzy. Zwykle wykorzystuję szybki przepis na sos bez gotowania, ale od czasu do czasu znajduję czas na przygotowanie tradycyjnego sosu zgodnie z zaleceniami mistrzów kuchni włoskiej.

Ten gęsty i aromatyczny sos nadaje się do pizzy, ale nadmiar bez problemu możesz zużyć do makaronu, a nawet jako dip do podania z innymi potrawami. Jest to podstawa wielu dań kuchni włoskiej i w zasadzie jedyną jego tajemnicą są dobrej jakości składniki: dojrzałe i aromatyczne pomidory, świeża bazylia, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

Czas przygotowania:

Przygotowanie tego sosu może zająć przynajmniej godzinę, a nawet więcej czasu - trzeba postać przy garach dla najlepszego efektu ;)

Składniki sosu do pizzy

Podane proporcje pozwolą na przygotowanie sosu na dwie duże pizze.

  • puszka pomidorów całych lub krojonych 400-500 g
  • jeden ząbek czosnku
  • kilka liści bazylii
  • dwie łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sosu do pizzy

  1. Na dużej patelni lub w rondlu z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przez ok. jedną minutę posiekany ząbek czosnku.

  2. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory i liście bazylii. Dopraw solą i pieprzem, i doprowadź sos do wrzenia.

    Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

  3. Sos pomidorowy w takiej formie trzeba będzie następnie przetrzeć. W domowych warunkach używam do tego zwykłego sitka (raczej o niezbyt drobnych oczkach) ułożonego na misce.

  4. Sos pomidorowy przecieraj na sitku przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki, tak aby wszystko co najlepsze w pomidorach wylądowało w misce razem z aromatem czosnku i ziół.

    Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

  5. Ten zabieg pozwoli Ci oddzielić wszystkie twardsze części od miękkiego miąższu i uzyskać sos o idealnej konsystencji.

    Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

  6. Sos w takiej postaci wlej z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu do czasu, aż wyraźnie zgęstnieje i będzie się nadawał do posmarowania pizzy.

    Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

  7. Im mniej wodnisty sos tym lepiej dla pizzy, ponieważ ciasto nie będzie nim nasiąkać w trakcie pieczenia. Gotowanie może potrwać nawet 30-40 minut. Pamiętaj o mieszaniu sosu aby się nie przypalił.

    Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska