Wariacji na temat batatów jest całkiem sporo. Na blogu znajdziesz już kilka przepisów, np. na pieczone bataty, puree czy zupę z tych smakowitych warzyw. Jednym z fajniejszych pomysłów na wykorzystanie słodkich ziemniaków jest faszerowanie ich swoimi ulubionymi dodatkami. Dziś postawiłam na bataty nadziewane kaszą kuskus i pomidorami.

To wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu danie. W czasie kiedy bataty znajdują się w piekarniku, zabieram się za przyrządzenie farszu. Potem wystarczy tylko wydrążyć gorące słodkie ziemniaki i napakować nadzienie do środka.

Faszerowane bataty świetnie sprawdzają się jako pożywny obiad. Są pyszną, zdrową i kolorową potrawą, która syci na bardzo długo.

Bataty z kaszą kuskus

Składniki

  • 2 bataty
  • 2 małe pomidory
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano i kurkumy, po 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej papryki
  • natka pietruszki do podania

Bataty z kaszą kuskus

Przygotowanie

  1. Bataty dokładnie wyszoruj i przekrój wzdłuż na dwie części. Słodkie ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą. Piecz przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjmij miąższ łyżeczką pozostawiając ok. 1 cm brzegów warzyw. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki i odstaw.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Podsmaż 2-3 minuty, następnie dodaj pokrojony miąższ z upieczonych batatów.

  3. Składniki dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Smaż mieszając co jakiś czas przez ok. 5 minut.

  4. Dodaj ugotowaną kaszą kuskus, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  5. Farsz nałóż do upieczonych połówek batatów. Skrop oliwą z oliwek. I wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

  6. Pieczone bataty z nadzieniem serwuj posypane posiekaną natką pietruszki.

Bataty z kaszą kuskus

Przepis bardzo łatwo możesz zmodyfikować. Składniki wymieniaj dowolnie, np. kaszę kuskus zamień na jaglaną, dorzuć ulubione przyprawy, zioła i więcej warzyw. Eksperymentuj ze smakiem, a za każdym razem powstanie danie w nowej odsłonie.