Na blogu gościły już przepisy na tradycyjną, włoską bruschettę z pomidorami oraz bruschettę z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Tym razem chrupiące pieczywo skropione oliwą i natarte czosnkiem serwuję z pastą awokado i krewetkami.

Pasta zachwyca kolorem i smakiem, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy kupić dojrzałe awokado, które bez problemu rozgnieciesz widelcem. Awokado wzbogacam o płatki chili, które podkręcają smak. Dodaję także posiekane listki mięty i sok z cytryny, co nadaje paście świeżości.

Kromka z taką pastą to zdrowa przekąska. Awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów. Chociaż owoc zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych. Tłuszcze awokado są zdrowe dla serca – gdyż są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3.

Dziś polecam do wypróbowania pastę z awokado w połączeniu z krewetkami i soczystymi pomidorkami. Jedno jest pewne – warto, bo jest smacznie, a przy okazji prosto.

Bruschetta z awokado i krewetkami

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

Bruschetta z awokado i pomidorami:

  • pieczywo (najlepiej pszenna bagietka lub włoska ciabatta)
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej mięty (drobno posiekane)
  • 12 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • szczypta płatków chili
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Krewetki:

  • 150 g krewetek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz do smaku

Bruschetta z awokado i krewetkami

Przygotowanie

  1. Awokado umyj, przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę (w dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu).

  2. Owoc rozgnieć w niewielkim naczyniu, dodaj sok z cytryny, posiekane listki mięty i płatki chili. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Pieczywo pokrój na dość grube kromki, ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj każdą kromkę oliwą z oliwek.

  4. Włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i podpiecz przez około 8-10 minut.

  5. Gdy grzanki będą jeszcze ciepłe rozsmaruj na nich ząbek czosnku.

  6. Krewetki podsmaż – na patelni rozgrzej oliwę i masło, dorzuć oczyszczone krewetki, dopraw solą i płatkami chili.

  7. Na pieczywo nałóż pastę awokado, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i krewetki. Na wierzchu każdej kromki ułóż kilka listków świeżej mięty. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Bruschetta z awokado i krewetkami