Ciecierzyca zagościła w mojej kuchni na dobre. Ta wyjątkowa roślina pojawia się jako składnik wielu smacznych potraw – past śniadaniowych, zup, sałatek czy dań głównych. Tym razem była bazą do przygotowania pożywnego i rozgrzewającego curry.

Danie jest niezwykle aromatyczne, tak jak cała masa użytych przypraw. Do stworzenia potrawy wykorzystałam – imbir, cynamon, kurkumę, kolendrę i paprykę. Przyprawy nadają wyrazisty, słodko-pikantny smak. Curry jest nie tylko bardzo smaczne, ale także wartościowe. Główny składnik dania, czyli ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Jak większość roślin strączkowych jest ceniona za wysoką zawartość błonnika, który zapewnia długie uczucie sytości i w konsekwencji pomaga zapanować nad podjadaniem.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 200 suchej ciecierzycy
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do podania

Curry z ciecierzycy

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej namocz suchą ciecierzycę (ciecierzycę umieść w garnku i zalej zimną wodą – powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ ziarna napęcznieją. Odstaw do namoczenia na noc).

  2. Następnego dnia ciecierzycę odcedź i przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją w garnku ponownie zimną wodą i rozpocznij gotowanie. Gotuj pod przykryciem przez ok. 80 minut od zagotowania. Pod koniec gotowania dodaj sól.

  3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dorzuć drobno posiekane ząbki czosnku i podsmaż jeszcze przez minutę.

  4. W moździerzu utrzyj ziarna kolendry. Następnie dodaj pozostałe przyprawy (imbir, cynamon, kurkumę, paprykę słodką i ostrą) i dokładnie wymieszaj. Wszystkie przyprawy dodaj na patelnię i smaż kolejne 2 minuty, mieszając drewnianą łyżką.

  5. Na patelnię dodaj pomidory z puszki, pastę curry i ugotowaną, odsączoną ciecierzycę – duś przez ok. 4-5 minut. Do składników dodaj mleko kokosowe i duś kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

  6. Na koniec danie dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Całość wymieszaj, aby smaki się połączyły. Patelnię zestaw z ognia i posyp posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Curry z ciecierzycy