oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Dziś podrzucam pomysł na smaczną i pięknie prezentującą się przekąskę karnawałową – roladki z tortilli z szpinakiem, szynką parmeńską i ricottą. Cieszą nie tylko podniebienie, ale także oczy.

Małe przekąski tzw. finger foods to pole do kulinarnego popisu. Zachęcam do eksperymentów i nowych połączeń smakowych. W mojej wersji mini tortilli zestawiłam świeży szpinak (podsmażony z czosnkiem i obowiązkową gałką muszkatołową) z szynką parmeńską i kremową ricottą.

Składniki

  • 2 pszenne tortille
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g ricotty
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa

Tortilla z szpinakiem i szynką parmeńską

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

  2. Do czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.

  3. Patelnię zdejmij z ognia. Szpinak dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostaw do przestudzenia.

  4. Na tortilli rozsmaruj ricottę, nałóż szpinak z patelni, następnie ułóż plaster szynki parmeńskiej.

  5. Tortillę zwiń w roladę i owiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem, tortillę pokrój w 3 cm roladki.

Tortilla z szpinakiem i szynką parmeńską