oceny: 2, śr. ocena: 5
5

Kluski na parze, buchty, pampuchy, kluchy na łachu, parowańce, parowce, parzaki czy pyzy drożdżowe… Co region to inna nazwa. U mnie w domu znane jako parzaki.

To nic innego jak bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze. Podaje się je na ciepło. W wersji na słodko np. z dżemem, sosem owocowym lub świeżymi owocami albo na słono np. z sosem albo jako dodatek do mięs. Nigdy nie jadłam wersji wytrawnej. Na słodko za to królują na moim stole odkąd pamiętam. Najlepsze w wykonaniu babci. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. Dziś proponuję kluski na parze z nadzieniem dżemu jagodowego.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g cukru waniliowego

Kluski na parze

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkrusz i wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki i mleka, jajko, żółtko, sól, olej, pozostały cukier i cukier waniliowy. Dodaj podrośnięte drożdże i dokładnie zagnieć ciasto.

  3. Przykryte ciasto ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  4. Ciasto podziel na 15 części. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm, pozostaw na ok. 10 min. Po tym czasie z każdej kuli rozwałkuj placek. Na środku każdego umieść solidną łyżkę dowolnego nadzienia.

  5. Placki dokładnie zlep i odłóż złączeniem ciasta do spodu. Z ciasta uformuj kule. Odstaw do wyrośnięcia na następne 30 minut.

  6. W dużym garnku zagotuj wodę (garnek z wrzącą wodą obwiąż gazą lub ściereczką). Wyrośnięte kluski układaj na materiale (po 4 sztuki). Całość przykryj np. miską.

  7. Gotuj na parze przez ok. 10 minut. Gotowe kluski przełóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kluski na parze