Kluski leniwe

Tym razem pomysł na obiad na słodko. Kluski leniwe przygotowuje się na dwa sposoby- z twarogu lub z dodatkiem ziemniaków. U mnie w domu zawsze pojawiają się na stole w tej pierwszej wersji i to właśnie jest przysmak mojego dzieciństwa.

To danie proste, szybkie i jedyne w swoim rodzaju. Najbardziej lubię kluski z zarumienioną na maśle bułką tartą lub posypane cukrem i cynamonem. Leniwe przygotowane w ten sposób znikają zawsze niemal błyskawicznie.

Czas przygotowania:

ok. 15 minut

Składniki

  •  200 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

Kluski leniwe

Wykonanie

  1. Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji.

  2. Twaróg przetrzyj przez sito lub rozgnieć widelcem. Dodaj do niego mąkę pszenną, jajko i cukier waniliowy.

  3. Zagnieć ciasto, nie podsypując za dużo mąki.

  4. Z ciasta formuj wałki i pokrój kluski ukośnie na paski wielkości ok. 2-3 cm.

  5. Zagotuj wodę. Do osolonego wrzątku wrzuć kluski leniwe, delikatnie mieszając odczekaj około 1-2 minut od wypłynięcia. Polej bułką z masłem lub śmietaną (w zależności od upodobań).

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Kluski leniwe

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 63 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 63 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Weronika says:

    Bardzo dobry przepisy, I Bardzo dobre kluski Polecam

  • Beata says:

    Pyszne kluski

  • Klaudia says:

    Pychotka. Porcja z przepisu raczej dla jednej osoby ;)

  • Kasia says:

    Cudny ..szybki ..smaczny przepis..dzięki

  • Agnieszka says:
    5

    Zrobiłam pierwszy raz i pychaaaa chyba trochę za dużo mąki dałam Ale następnym razem dan mniej i dodam białka osobno . Mniam dzieci po powrocie ze szkoły będą zachwycone dziękuję

  • Niebert says:
    5

    Przepis świetny. Zrobiłem z pół kilo twarogu, 2 jaj, 200 g mąki i 1 torebki cukru waniliowego. Leniwe wyszły delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Żona i córki były zachwycone. W mojej rodzinie do leniwych wbija się całe jajko, a ilość dodanej mąki zależy głównie od wilgotności twarogu. Zazwyczaj zjadamy je polane roztopionym masłem, posypane cynamonem i cukrem pudrem. Obiad i deser w jednym

    • pogodabartlomiej says:

      Pan użył cukier wanilinowy,a nie waniliowy.

      Cukier waniliowy robimy kupując laskę wanilii,kroimy na pół,później wzdłuż i dajemy do hermetycznego słoika i zasypujemy cukrem.

      Im dłużej stoi tym lepszy

  • Monika says:
    5

    Bardzo dobry przepis POLECAM!

  • Joanna says:
    5

    Pycha. Dodaję cukru jeszcze bo u mnie wolą słodkie kluski. Ale wychodzą pyszne

  • Dania says:

    Mnie leniwe najbardziej smakuja polane ubitą śmietana z truskawkami,rewelacja,polecam.

  • solange says:

    Po przeczytaniu dyskusji pod przepisem już sama nie wiem co jadłam do tej pory, kluski czy pierogi leniwe. Ale w sumie jakie to ma kurde znaczenie?

  • Kasia says:
    5

    Uwielbiam megaaa pysznee!!!

  • Monika says:

    Wyszło 42 sztuki

  • Marta says:

    Witam. Zauwazylam, ze nie podajesz ilsoci ja wychodzi z danych skladnikow. Prosze o informacje ile to porcji. Dziekuje

  • Karo says:

    Nazwa różni się w zależności od regionu Polski. Dla mnie to są kopytka.

    • asia says:

      kopytka są z ziemniaków a leniwe z sera

    • olas says:

      To nie jest zależne od regionu tylko od tego czy ktoś jest ignorantem czy nie. Tak samo jak ludzie mówi na kluski z makiem makiełki, na makiełki makówki, a to 3 różne potrawy. Tak samo jak mówi o cepelinach kartacze,a o kartaczach pyzy a to też 3 różne potrawy.

    • Karo says:

      Ciekawe jak nisko można się zniżyć i jak bardzo można obrazić drugiego człowieka z powodu klusek i tego, jak się je nazywa. Ugryźcie się w język nim kogoś nazwiecie ignorantem i chwile zastanówcie się nad sobą.

    • Irmina says:

      Kopytka robi się z ziemniaków i na słono, a leniwe z serem na słodko. Do kopytek pasują najbardziej mięsa, a leniwe je się ze śmietaną, buła, cukrem, cynamonem, masłem, jak kto lubi. Nie ma znaczenia regon… I są to kluski w obu przypadkach

  • Renata says:

    Jeszcze nie robiłam ale musze zrobić dla 80 osób jak wyjdą napisze

  • Asia says:
    5

    Jestem kompletnym antytalenciem jesli chodzi o gotowanie:),z tego przepisu wyszło rewelacyjnie!

  • Efka says:
    5

    Robiłam pierwszy raz i wyszły pyszne. Fajny prosty przepis.

  • Jac says:

    Ktoś tu pisał, że dał więcej mąki. Ja też musiałem, inaczej nie mógłbym ciasta rozwałkować.

  • justyna says:

    Ja osobno ubijam pianę z białek i dopiero wtedy dodaję do reszty , są super pulchne !

  • Tina says:
    5

    Nie robi się ich na 2 sposoby, tylko z twarogu to kluski leniwe, a z ziemniakami to są KOPYTKA!!!Restakady się zgadza…leniwe są najlepsze!!!

    • jj says:

      U wrong
      Kopytka sie robi z ziemniakow i maki i jaj
      Leniwe tylko z sera i maki i jaj
      A czasami można dodać ziemniaków do sera i tez będą leniwe.

    • Hanzo says:

      @Tina oczywiście masz rację …
      @jj oczywiście że można dodać ziemniaków, a nawet musztardę – tylko po co? i czy to aby na pewno leniwe?

  • Monika says:
    5

    Świetny przepis! Zrobione pierwszy raz w życiu wyszły znakomite:) Dziękuję!

  • kokol says:

    Leniwe z dodatkiem ziemiaków??? To nie sa leniwe tylko ruskie..

    • Zbysiu26 says:

      Chyba kopytka kolego haha

    • kokol says:

      Kopytka robi sie z samych ziemiaków..Widze tutaj wielu ignorantów. Mozna jak kto chce do sera dodac golonki i szponder i nazwac to leniwymi

    • anna says:

      leniwe pierogi – mąka+jajko+ biały ser twaróg pokruszony,żeby tworzył grudki
      kopytka – mąka+ jajko +ugotowane zmielone ziemniaki, nie wyrabiać za długo bo będzie się robiło coraz rzadsze
      pierogi : mąka+tłuszcz+ żółtko /lub nie, woda – wyrobić rozwałkować lepić pierogi wypełniając dowolnym farszem z soczewicy, owoców, maku, mięsa , kapusty z grzybami , ruskie: biały ser +ugotowane ziemniaki +przyrumieniona cebulka+wysmażony boczek
      Wszystko to kluchy- podobnie jak makaron. Ale podobnie jak z makaronem są nitki, łazanki, rurki, wstążki i kokardki dla uściślenia i precyzji.
      Kluchy to też pyzy , kartacze czy knedle / ciasto jak na kopytka i zawijać w nie śliwki, formować kulki./
      Kłaniam się państwu nisko.

  • Monika says:

    Pierwszy przepis na internecie dzięki któremu wyszły mi puszyste, mięciutkie i pyszne kluski leniwe. Bardzo dziękuję, a przepis natychmiast ląduje w moim zeszycie. Pozdrawiam! Monika

  • ola says:

    …jeżeli wszystkich nie zjemy… czy można podgrzać później na patelni???

    • Iwona says:

      Pewnie:))) ja zawsze obsmażam na masełku pod koniec posypuje cukrem i wcinamy z bita śmietana:)))

  • KasiaHa says:
    5

    Są pyszne! Dla moich głodomorów zrobiłam z potrójnej porcji i wszystko zjedzone :)

  • Agata says:

    Wlasnie zrobilam I bede jadla z polewa malinowa pycha

  • Grzegrzółka says:
    5

    Bardzo dobry przepis. Bardzo dobre kluski leniwe. Praktykę z kluskami już mam za sobą. Pozdrawiam wszystkich leniwo – fanów.

  • Jowita says:
    5

    Wlasnie zrobilam super przepis dziekuje

  • Łukasz says:
    5

    Super przepis zrobiłem leniwe żonie i byla zachwycona polecam :)

  • Malwina says:

    Ile porcji z tego przepisu wychodzi? 1,2? Chce zrobić jutro na obiad, a jest nas 3 :-)

  • Asia says:
    5

    Pierwszy raz robie właśnie kluski dla córki. Ciasto wyszlo ladne. Dobry przepis prosty.

  • KASIA says:
    5

    Najlepszy przepis zawsze wychodza pyszne :)

  • Grażyna says:

    Wczoraj robiłam pierogi z serem . wyszły super. a że zostało mi trochę sera to dziś dla odmiany zrobię z reszty farszu serowego leniwe .

  • Karola Karo xD XD says:

    To są pierogi, moja mama uwielbia. :D :p

  • pleszka says:

    Ja robiłam z tego co miałam: podwoiłam porcję twarogu i mąki, dodałam 5 niedużych ziemniaczków gotowanych w mundurkach,dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej ale za to tylko jedno jajko. Jeszcze w życiu mi nie wyszły tak pyszne kopytko-pierogi leniwe :). Przepis zapisany do częstego stosowania.

  • sarenka says:

    Z racji że zdania są podzielone co do jajka, czy się daje całe czy tylko żółtko… poszłam do mojej babci po przepis, który ona ma jeszcze od mojej prapra babci… do ciasta powinno dodawać samo żółto, jednak aby kluski były bardziej puszyste można dodać ubite na sztywną pianę białko do ciasta pod koniec…ale jak to mówią co kraj to obyczaj :D wiec na pewno znajdą się osoby z trochę zmienionym przepisem

  • malwa says:
    5

    Smaki mojego dzieciństwa!! ostatnio zrobiłam z nowością z twarogiem sypkim, dla którego mam jedno określenie – rewelacja !!

  • tomeksss says:

    Leniwe PIEROGI. Pierogi a nie kluski. Nazwa wzięła się stąd, że zamiast męczyć się pracowicie z robieniem ciasta na pierogi, wałkowaniem, wycinaniem, faszerowaniem i lepieniem, to robimy pierogi na leniwo, czyli wyrabiając ciasto razem z farszem i krojąc na kawałki. Jako kluski to one wcale nie są leniwe, bo jest przy nich więcej pracy. Jako pierogi leniwe są jak najbardziej.

    • Anjana says:

      jak dla mnie to kluski

    • Bekon says:

      Co ty nie powiesz. Wymądrzasz się, a chrzanisz bzdury. To są KLUSKI leniwe, a nie żadne pierogi! Gdyby było inaczej to dalej wyglądałyby jak pierogi, a bliżej im do klusek. To tak jakbyś hot doga nazywał leniwym hamburgerem bo się nie chciało zmielić wołowiny to się kupiło gotowe parówki – idiotyzm. Lepiej korzystaj z przepisu zamiast się idiotycznie wymądrzać.

    • Any de Grab says:

      też znam te kluski jako pierogi / ale jak je zwał, tak je zwał – ważne, że przepyszne :)

    • E says:

      Tomeks jestes cienki jak barszcz, tymi swoimi wymyslamy to dziel sie w domu a nie na forum. Jestem kucharzem od 19 roku zycia i pierwszy raz slysze taka bzdure. Wez ksiazke chlopie i poczytaj, leniu jeden.

    • Andy49 says:

      Niepotrzebnie tak się zaperzacie – często niegrzecznie wobec Tomka. Językowo i logicznie ma rację – żeby się nie męczyć z robieniem klasycznych pierogów ciasto z serem (farszem) wyrabia się razem i nadaje kształt klusek.

    • Przemo says:

      Cos jak golabki bez zawijania :)w ten desen

    • Rafael1610 says:

      Ja także całe życie wcinałem kluski leniwe a nie pierogi leniwe

  • Katarzyna says:
    5

    Zrobiłam kluski wg tego przepisu i wyszły pyszne jedyne co to musiałam dodać trochę więcej mąki ale ogólnie nie mam się do czego przyczepić smak jak z dzieciństwa

  • mimi9930 says:

    Leniwe ZAWSZE są z serem, a ziemniakami to są KOPYTKA!!!
    to tyle w temacie, poza tym do leniwych dodaje się samo żółtko

  • Magda says:
    5

    to ja robię w wersji ful wypas, bo i z ziemniakami i serem, jako, mąka. robię zawsze kiedy zostaje mi trochę ziemniaków z dnia poprzedniego. a zajadam je z tłuszczykiem, posypuję bułką tartą i cukrem. oj mam na jutro obiad :-)

    • anna says:

      Zgadzam się można i tak bo każdy gotuje odrobiną inaczej i wnosi własną inwencje. Tak jak ja do sosów do spaghetti dodaję na koniec śmietanę bo tak nam bardziej smakuje. Chociaż wiem ,że to profanacja.

  • Paweł says:

    Ja bardzo lubię leniwe kluski właśnie z taką posypką. Uwielbiam je jeść z tłuszczykiem i skwareczkami. Dania tradycyjne są dla mnie najlepsze, a takie kluseczki mimo, że są dobre to zapomniałęm o nich jakoś. Będzie trzeba wrócić do tego, żeby wróciły spowrotem do mojego menu. Trzeba będzie to zrobić.

Ilość komentarzy: 63 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php