zajadam.pl

Jagodzianki

Jagodzianki

W sezonie letnim na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na jagodzianki. Z jagodowych zbiorów przygotowałam tradycyjne bułeczki z ciasta drożdżowego. Napakowane słuszną porcją świeżych owoców.

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Jagodzianki można dodatkowo polukrować, ale nie jest to konieczne. Bez lukrowej polewy są równie pyszne.

Jagodzianki

Czas przygotowania

1 godzina 30 minut + pieczenie

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 12 sztuk.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 60 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 roztrzepane jajko na glazurę

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5-6 łyżek ciepłej wody

Jagodzianki

Przygotowanie jagodzianek

  1. Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, mąkę kukurydzianą, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.

  3. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  4. Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszaj.

  5. Ciasto krótko wyrabiaj i podziel na 12 części. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm, pozostaw na ok. 10 min. Po tym czasie z każdej kuli rozwałkuj placek. Na środku każdego umieść solidną łyżkę jagodowego nadzienia.

    Jagodzianki

  6. Placki dokładnie zlep i odłóż złączeniem ciasta do spodu. Możesz nadać bułeczkom owalny kształt poprzez rolowanie jagodzianek na blacie.

  7. Jagodzianki układaj (w odległościach ok. 3 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

  8. Jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

  9. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż uzyskają złoty kolor.

  10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

  11. Przygotuj lukier – cukier puder dokładnie wymieszaj z wodą. Lukier nałóż na każdą jagodziankę.

Jagodzianki

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Czy ta „1 łyżka mąki kukurydzianej” jest niezbędna?
    Można pominąć albo czymś zastąpić?

  2. 5

    Robiłam i nadziewałam porzeczkami. Bardzo dobrze wyważone proporcje i ciasta nie tzreba podsypywać ;) Myslę, ze bardzo dobre byłyby również z dodatkiem stopnionego masła zamiast oleju. Sprawdzony przepis, spokojnie można próbowac robić w domu :)

Czego szukasz?

css.php