Poszukując alternatywy dla niezdrowych smakołyków warto sięgnąć po ciecierzycę, która sprawdzi się świetnie jako chrupiąca przekąska. Dziś proponuję ciecierzycę z piekarnika z dodatkiem aromatycznych przypraw. Poza walorami smakowymi posiada cenne wartości odżywcze.

Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Jest cennym źródłem białka, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo oraz błonnika.

Składniki

  • 1 szklanka ziaren ciecierzycy
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli

Pieczona ciecierzyca

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej zalej wodą suche ziarna ciecierzycy. Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu. Do ciecierzycy zalanej wodą dodaj już na samym początku łyżeczkę sody.
  2. Po min. 12 godzinach moczenia ciecierzycę przecedź i opłucz w sitku pod bieżącą wodą. Teraz nadaje się już do gotowania, które powinno trwać niecałą godzinę. Ciecierzycę gotuj na małym ogniu w świeżej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody, do czasu aż będzie miękka.

  3. Ciecierzycę odsącz na sitku, przelej wodą i osusz na papierowych ręcznikach.

  4. Osuszoną cieciorkę przełóż do miski, wymieszaj dokładnie z przyprawami i oliwą.

  5. Następnie rozsyp na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by tworzyła jedną warstwę.

  6. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 35-45 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia przemieszaj ciecierzycę.

Pieczona  ciecierzyca