Bataty faszerowane ciecierzycą

Bataty są przepyszne pod każdą postacią – w formie puree, frytek, czy faszerowane. Te ostatnie szczególnie przypadły mi do gustu. Dlatego łączę różne smaki, struktury i kolory tworząc nowe nadzienia, którymi wypełniam wnętrze słodkich ziemniaków. Tym razem przygotowałam bataty z pieca nadziewane ciecierzycą i pomidorami.

Bataty po upieczeniu stają się miękkie i delikatne, a ich miąższ doskonale odchodzi od skórki. Dzięki temu bez problemu możesz wydrążyć warzywa i napakować farsz. Smak słodkich ziemniaków idealnie współgra z lekko kwaśnymi pomidorami, chrupiącą ciecierzycą i przyprawami – słodką i ostrą papryką.

Bataty z ciecierzycą i pomidorami

Składniki

  • 2 bataty
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki pestek granatu
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • posiekana natka pietruszki lub listki kolendry do podania

Bataty z ciecierzycą i pomidorami

Przygotowanie

  1. Bataty dokładnie wyszoruj, przekrój wzdłuż na dwie części i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słodkie ziemniaki oprósz solą.

  2. Bataty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 30 minut.

  3. W trakcie pieczenia warzyw przygotuj sos – połącz tahinę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt i sok z cytryny. Całość mieszaj wlewając powoli wodę, aż do uzyskania sosu o kremowej konsystencji przypominającego gęstą śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.

  4. Teraz czas na farsz – na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz pomidory i ciecierzycę. Całość dopraw solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą. Smaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  5. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika i za pomocą łyżki wydrąż miejsce na farsz (miąższ możesz wykorzystać do przygotowania puree z batatów).

  6. Do środka nałóż ciecierzycę i pomidory. Wstaw do nagrzanego piekarnika jeszcze na 2-3 minuty.

  7. Pieczone bataty podawaj z sosem tahini, pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki.

Bataty z ciecierzycą i pomidorami

Danie możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem. Ja ziemniaczaną słodycz podrasowałam charakternym sosem na bazie pasty tahini i pestkami granatu.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Jeżyna says:

    Lubię bataty,a tu widzę ciekawe połączenie z cieciorką i pestkami granatu.Podoba mi się ten pomysł i na pewno go wypróbuję :)

  • Ania /wmojejkuchni-ak.bloog.pl/ says:

    Szczerze mówiąc nie miałam okazji przyrządzać jeszcze batatów, ale patrząc na te wszystkie cuda, które Ty z nich robisz to chyba niedługo to się zmieni…

  • Niwki says:

    Nie przepadam za batatami zbytnio ale te prezentują się świetnie :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php