Sezon na dynię trwa od sierpnia do listopada. W sklepach spotkać można wiele odmian, które różnią się kształtem, kolorem, wielkością. Na szczególną uwagę zasługuje odmiana hokkaido o intensywnej pomarańczowej barwie i miękkiej skórce, której nie trzeba obierać. Dynię hokkaido wykorzystałam do przygotowania curry.

Danie jest bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające, a to za sprawą użytych przypraw – cynamonu, imbiru, papryki. Curry wzbogaciłam przecierem pomidorowym własnej roboty, ale można wykorzystać także świeże pomidory. Najlepiej smakuje z ryżem, posypane natką pietruszki.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 600 g dyni hokkaido lub dyni piżmowej
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub 1/3 drobno posiekanej papryczki chili
  • ok. 200 ml przecieru pomidorowego – wykorzystałam domowy przecier pomidorowy
  • 200-250 ml wody lub bulionu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Curry z dyni

Przygotowanie

  1. Dynię dokładnie umyj (jeśli używasz odmiany Hokkaido nie musisz jej obierać), usuń włóknisty miąższ z pestkami i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.

  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę podduś na rozgrzanym tłuszczu, po kilku minutach dodaj czosnek i przyprawy.

  4. Na patelnię wrzuć pokrojoną dynię i wymieszaj dokładnie z przyprawami. Dodaj przecier pomidorowy, wodę (lub bulion), sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie połącz i gotuj do miękkości dyni.

  5. Zdejmij z ognia i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem lub ugotowaną ciecierzycą.

Curry z dyni