Drożdżowe racuchy to jedno z najlepszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Puszyste placuszki o złotym kolorze to specjalność mojej babci. Przepis będzie więc odtworzeniem tego smaku.

Tradycyjne racuszki wypełnione zazwyczaj są kawałkami jabłka, które zamieniają się w słodki mus, taki właśnie przepis proponuje Tomek. Ja tym razem racuchy podaję z owocami leśnymi – jagodami, jeżynami i malinami. Owoce podsmażam z cukrem na maśle. Mówię Wam palce lizać ;)

Składniki

Racuchy

  • ok. 400 mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  •  40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Smażone owoce

  • 150 g owoców leśnych (jagody, jeżyny, maliny)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotuj smażone owoce. Na małej patelni roztop masło. Wrzuć owoce, zasyp cukrem i całość duś przez chwilę, aż owoce puszczą sok, który zmieni się w syrop.

  2. Teraz czas na racuchy. Drożdże rozkrusz do miski i wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, śmietanę, jajko, oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.

  4. Wszystko wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  5. Na dużej patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta na gorący tłuszcz i smaż z każdej strony aż racuchy nabiorą pięknego złotego koloru.

  6. Po usmażeniu racuchy umieść na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, posyp cukrem pudrem i podawaj ze smażonymi owocami.