Spaghetti z cukinii to pyszny i zdrowy zamiennik tradycyjnego makaronu. Warzywne wstążki zestawiłam ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi. A całą kompozycję zwieńczyłam startym parmezanem.

Sam szpinak może być dość mdły w smaku, dlatego trzeba zapewnić mu odpowiednie towarzystwo. Zielone liście podsmażyłam z czosnkiem i obowiązkową gałką muszkatołową.

To jedno z moich ulubionych ekspresowych dań, które przygotowuję zazwyczaj w środku tygodnia w szczycie sezonu na cukinię. Warzywo to jest doskonałym materiałem kulinarnym, dlatego staje się składnikiem wielu potraw w mojej kuchni. Więcej przepisów znajdziesz tutaj.

Spaghetti z cukinii

Czas przygotowania:

Przyrządzenie dania zajmuje zaledwie 20 minut.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 10-12 pomidorów koktajlowych
  • 250 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • drobno starty ser parmezan
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Spaghetti z cukinii

Przygotowanie

  1. Zacznij od rozmrożenia szpinaku.

  2. Przygotuj warzywne spaghetti – cukinię dokładnie umyj i odetnij końce. Warzywa pokrój na długie i cienkie wstążki obieraczką do jarzyn.

  3. Pomidorki pokrój na połówki, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.

  4. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.

  5. Po chwili do czosnku dodaj szpinak, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

  6. Wymieszaj zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.

  7. Do szpinaku dodaj przygotowane wcześniej wstążki z cukinii i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

  8. Całość dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się szpinakiem i podsmaż jeszcze przez ok. 2 minuty.

  9. Makaron z dodatkami przełóż na talerze i posyp startym parmezanem.

Spaghetti z cukinii