Na spodzie kruchego ciasta można zapiec właściwie wszystko: owoce, warzywa, grzyby, mięso, grzyby czy sery… Dziś proponuję przepis na tartę w wersji wytrawnej z idealnie kruchym ciastem, z dużą ilością cukinii i ciągnącego sera mozzarella.

Danie jest bardzo proste w wykonaniu. Liczba składników jest niewielka, a tarta doskonale się sprawdza jako zwykły posiłek, jak i danie serwowane podczas różnych imprez. Ciasto kruche możesz zagnieść dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a następnego dnia dorzucić dodatki i upiec całość.

Składniki

Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2 małe cukinie
  • 125 g mozzarelli
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kilka gałązek świeżych ziół np. tymianku

Glazura:

  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżeczką wody

Tarta z cukinią

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj jajko. Szybko zagniataj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. Przygotuj nadzienie – cukinie dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki). Cukinię oraz mozzarellę pokrój w plasterki.

  5. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na placek o średnicy ok. 30 cm.

  6. Ciasto przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  7. Na środek ciasta wyłóż mozzarellę (zostawiając ok. 4-5 cm wolnego miejsca na brzegach). Na serze układaj plasterki cukinii. Dopraw solą, pieprzem, suszonymi  i świeżymi ziołami.

  8. Zawiń brzegi ciasta do wewnątrz. Cukinię polej oliwą z oliwek, brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

  9. Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

Tarta z cukinią