Na blogu gościły już różnego rodzaju tarty. W większości w wersji na słodko. Tym razem proponuję przepis na pyszną, wytrawną tartę z warzywami. Delikatne, kruche ciasto, pomidory i szparagi.

Tarta jest niezwykle prosta w wykonaniu. Wystarczy przygotować klasyczny kruchy spód, wypełnić nadzieniem z warzyw i zalać masą jajeczno-śmietanową. To potrawa bardzo uniwersalna. Serwowana może być na śniadanie, obiad i deser. Bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czas przygotowania:

ok. 120 minut

Składniki

Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • ok. 12 pomidorków koktajlowych
  • 180 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz ziołowy

Tarta z szparagami i pomidorami

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto – składniki zagnieć na jednolitą masę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

  2. Szparagi dokładnie umyj, odłam twarde końcówki i przekrój na pół. Gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.

  3. Przygotuj nadzienie – cebulę drobno posiekaj, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.

  4. Śmietanę połącz z jajkami i mąką. Dopraw solą i pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. Ciasto rozwałkuj i przenieś je na wałku na formę do tarty (forma do tarty o średnicy 25 cm). Ciastem dobrze wylep całą formę dokładnie dociskając brzegi.

  6. Ciasto posyp posiekaną cebulą, dodaj pomidorki koktajlowe i pokrojone szparagi. Warzywa zalej masą jajeczno-śmietanową.

  7. Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor przez około 40 minut.

Tarta z szparagami i pomidorami