Dziś proponuję szybki i prosty przepis z soczewicą w roli głównej. Danie jest bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające. Orientalne w smaku, dość pikantne.

Najlepiej smakuje z ryżem lub pieczywem, ale świetnie sprawdzi się także solo. W zimne dni doskonale rozgrzewa – podawane na gorąco. Muszę przyznać, że curry z soczewicy smakuje rewelacyjnie a oprócz tego dostarcza dużo cennych składników odżywczych.

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  czerwona cebula
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża kolendra
  • sól do smaku

Curry z soczewicy

Sposób przygotowania

  1. Obierz i pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę i dwa ząbki czosnku.

  2. Rozgrzej patelnie, wlej na nią oliwę, a na następnie wrzuć posiekane warzywa. Smaż na małym ogniu, aby cebula i czosnek się zeszkliły. Dopraw solą, ostrą papryką oraz curry.

  3. Pod koniec smażenia dodaj odrobinę przegotowanej wody. Po około 3 minutach zdejmij patelnię z ognia.

  4. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i gotuj przez około 12 minut, aż do miękkości.

  5. Ugotowaną soczewicę połącz z wcześniej przygotowaną cebulą i czosnkiem. Wymieszaj i podsmaż jeszcze przez około 5 minut, aby smaki się połączyły.

  6. Na koniec dopraw soczewicę drobno posiekaną kolendrą.

Curry z soczewicy