Zupa botwinka

Botwinka - wiosenna zupa

Zupa botwinka to moja wiosenna specjalność. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie. Nawet moja roczna córka, zdeklarowany niejadek, pochłonęła wczoraj botwinkę z wielką chęcią, co stanowiło chyba potrójną ilość jej normalnej porcji obiadowej ;)

Jej świetny, intensywnie różowy kolor i delikatnie śmietankowy smak sprawiają, że nawet osoby nie lubiące buraków i niczego co z nimi związane, przekonają się do botwinki bez najmniejszego problemu – przykładem jest choćby moja żonka Alicja. :-)

Zobacz przepis na botwinkę w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki botwinki

  • pęczek botwinki ok. 400-500 g
  • jeden nieduży burak
  • jedna mała marchewka
  • jedna pietruszka – korzeń
  • bulion (warzywny lub mięsny) – ok. 750 ml – możesz też użyć zwykłego rosołu
  • 100 ml śmietany 18%
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 2 łyżki
  • do udekorowania botwinki: natka pietruszki lub szczypiorek

Botwinka

Przygotowanie botwinki

  1. Bulion zagotuj w garnku, a następnie dodaj do niego starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz buraka pokrojonego w kostkę.

  2. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj wszystkie warzywa do czasu aż będą miękkie.

  3. Następnie zahartuj śmietanę: wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadź w garnku, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Botwinka

  4. Zupę podawaj posypaną świeżą zieleniną. Jako dodatek świetnie pasuje również ugotowane na twardo jajko.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Zupa

Bardzo wiosenna zupa

Botwinka to super wiosenna zupa. Jej śmietankowo – warzywny smak i delikatne, rozpływające się w ustach kawałki warzyw, to dla mnie esencja majowego menu :)

Botwinka

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 133 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 133 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kasia says:

    Jest Pan genialny! Kolejny przepis z Pana kolekcji, który na stałe wejdzie do mojego menu :) Pozdrawiam :)

  • zona zlego meza says:

    Pan ma zajebiste przepisy, Pan ratuje moją kuchnię.

  • NieUmiemGotować says:

    Czy można ją jeść na zimno? :D To będzie wtedy chłodnik?

  • Jola says:

    Jeszcze lepsza z lanymi kluseczkami (jajko+woda+sól)

  • :) says:

    Właśnie jem, jest pyszna, polecam! Od siebie dodałam jeszcze ziemniaki.

  • Aśka W.FL says:

    Bardzo lubimy zupy, a ta botwinka jest wyśmienita! ja dodałam jak niektóre poprzedniczki liść laurowy i ziele angielskie i trochę więcej pieprzu, oraz koperek w miejsce natki pietruszki. Mniam!!!

  • Barbara says:
    5

    Uwielbiam ten przepis. Z botwinki z własnego ogródka smakuje niebiańsko.
    Pozdrawiam z Australii :)

  • Nika says:
    5

    Przepyszna i łatwa w przygotowaniu! Moja mama taką robiła, w smaku wyszła identycznie <3 .
    Mój chłopak jest na diecie wątrobowej, a botwinka jest w jadłospisie jako zalecana więc bez żadnych obaw mogłam mu ją podać do zjedzenia. Polecam i smacznego :)

  • Grazia says:
    5

    A ja mam dzis! Cos wspanialego! ;)

  • Iwona says:
    5

    Rewelacja! Proste i smaczne

  • Nika says:
    5

    Super! Pierwszy raz robiłam botwinkę i wyszła idealnie! Mój chłopak jest na diecie wątrobowej, więc botwinka jest w jadłospisie wskazana :) Słoiczki z zupką zawędrowały również do naszych rodziców i wszyscy byli zachwyceni. Po prostu pyszności!!

  • Aleksansdra says:
    5

    Witam :) Właśnie zrobiłam botwinkę. To była moja pierwsza zupa w życiu i się trochę obawiałam, ale wyszła świetnie! Przepyszna, dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

  • meggi says:

    Przepis domowy, super zupa, ja dodałam liść laurowy i ziele angielskie, zamiast pietruszki polecam koper

  • Sushi says:

    Zupka wygląda WYBORNIE! Będziemy musieli spróbować :D

  • Marl says:

    Genialny przepis! Botwinka wyszła rewelacyjnie, cała rodzina się nią zajadała :)

  • Theresa says:
    5

    Nie wiem dlaczego niektorzy komentuja komentarze a nie sam przepis.

    P.S.
    Przepis wspanialy.

  • Grzegorz says:
    5

    Super przepis z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego jest bardziej aromatyczna ;)

  • Joanna says:

    Czy zamiast śmietany można dodać jorurt naturalny?

  • Kari says:

    Chłopak zapytał mnie czy zrobie mu botwinkę „taką jak robiła mama”. Nie ma presji ;) sama botwinki też nigdy nie jadłam. Przepis okazał się strzałem w 10! Zupa wyszła przepyszna. Chłopak wcinał aż mu się uszy trzęsły, mówi że „smakuje całkiem jak ta domowa”. Dziękuję za przepis! Polecam gorąco!

    • Tomek Lach says:

      Kari to bardzo się cieszę, że udało się uchwycić „maminy” smak! :-))) Tak właśnie staram się gotować, żeby było pysznie, kolorowo i żeby zajadającym się domownikom uszy się trzęsły!!! :D

  • m.m. says:

    przepis świetny :)
    jedna tylko uwaga, to, co rośnie w ziemi [marchewki, pietruszki, ziemniaki, selery itd] wrzucamy do zimnej wody, a to co rośnie na górze [kapusty, strączkowe itd] wrzucamy do gotującej się wody

  • Karolina says:
    5

    Super przepis. Zupka wyszła pyszna ☺ Tylko dodałam jeszcze łyżeczkę cukru.

  • Rena says:
    5

    Właśnie robię pierwszy raz z Pana przepisu :-), oby wyszło, mam nadzieję że też zasmakuje Córci :-). Pozdrawiam

  • Ala says:
    5

    Najlepsza zupa ever!!

  • Lidka says:

    Botwinka to, obok zupy szczawiowej, również moja ulubiona zupa. Wiosną gotuję od razu na trzy dni. W zasadzie robię ją podobnie tylko dodaję jeszcze ziemniaczki pokrojone w kostkę ale nie zakwaszam…choć następnym razem spróbuję z cytryną. Tym razem zamiast śmietany czy jogurtu podałam z mleczkiem kokosowym i była jeszcze pyszniejsza. Polecam spróbować :-)

  • Wiktoria says:
    5

    Zupa wyszla mniiaaam ! Serdecznie polecam przepis

  • Mergol says:
    5

    Wlaśnie zjadlam, z jogurtem z braku smietany. Pycha, od razu lepiej się poczulam z moim zaziebieniem!
    Wprowadzilam pewną innowację- zamiast cytryny czy też octu dodałam zakwas z własnoręcznie zakwaszonych wcześniej buraków. Naprawdę polecam (bo zakwaszenie buraczkow to też wyjątkowo prosta rzecz).

  • Ola says:

    Pycha <3 właśnie zjadłam :) nie miałam śmietany i cytryny, więc zastąpiłam mleczkiem kokosowym i octem jabłkowym. Cudowna zupa!

  • imag123 says:

    a jak chcecie mieć piękny kolor, to proponuję buraka ugotować w całości, jak ostygnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać na końcu do zupy i od razu wlać 1 łyżeczkę octu spirytusowego + 1 łyżeczkę cukru, kolor i smak będzie super

  • imag123 says:

    Ja, daję na tę ilość wody, 1 łyżeczkę octu spirytusowego i 1 łyżeczkę cukru, zupełnie inny smak, to samo galaretka z nóżek musi być z octem, no ale teraz takie głupie czasy wszystko cytrynią !

    • Morwenna says:

      Nie wiem, czy czasy głupie. Może poprostu bardziej dbamy o to co zdrowe. A komenarz? Jest głupi

    • Elizabeth says:

      „Cytrynienie” ma sens,poniewaz cytryna ma wiecej wartosci,niz ocet spirytusowy.

  • Wiesław says:
    5

    Dziękuję za przepis. Moja grudniowa przed-wigilijna wersja wykorzystuje również wodę w której gotowały się buraki (z ogródka) na ćwikłę.

  • Szybka Pizza says:

    Pyszne! :)

  • Anna says:
    5

    Botwina przepyszne a przepis identyczny jak u mamy :)

  • Rudzia says:

    Już się gotuje:-) po kolorze widzę że super będzie. Pierwszy raz gotuje botwine. Ja najpierw buraki obfitowała i później wrzucilam je do wywaru. Jestem młodą mężatka także na razie wszystko na zasadzie testy. Pozdrowienia i dzięki za super przepis. Od teraz jestem twoją fanką. :-D:-D:-*:-*

  • Karolina says:
    5

    Cały czas, od kiedy się wyprowadziłam z rodzinnego gniazda robiłam rosół, pomidorową i same banały! Przyszedł czas na botwinkową, zrobiłam dokładnie tak jak z Pana przepisu i jestem z siebie strasznie zadowolona, że wyszła mi tak pyszna! :)
    Pozdrawiam

  • Lidia says:
    5

    Zupa przepyszna:) Smak dzieciństwa:)

  • Kasia says:

    dziękuję za przepis, doskonały w swej prostocie. Zupa przepyszna, zjedliśmy ze smakiem:) Przy okazji jeszcze chłodnik zrobiłam! Pozdrawiam serdecznie:)

  • Ela says:
    3

    Podoba mi się ten przepis,jutro gotuję

  • Agata says:

    A moja niespełna dwuletnia córka (też zdeklarowany niejadek ortodoksyjny) tylko pokręciła nosem na smak botwinki, choć wyszła przepyszna! Trudno, musiałam wciągnąć dwie porcje ;)

    • Tomek Lach says:

      Zrób kolejne podejścia ;) …moja córcia np. przekonuje się do wielu rzeczy, które najpierw może sama doprawić jogurtem naturalnym i sama zamieszać :D

    • Limba says:

      Badania pokazują, że do nowego smaku – jeśli go początkowo nie lubimy- przyzwyczajamy się średnio po 8 podejściach. Dlatego ważne, by nowe potrawy czy produkty dawać dzieciom w małych ilościach, ale kilkakrotnie. W końcu, w zdecydowanej większości przypadków, polubią, lub przynajmniej zaakceptują ;-).

  • Ishkierka says:
    5

    Zupa jak u mamy, smakowa podróż w czasie do dziecięcych lat…Ogromne dzięki za ten przepis!

  • Sylwia Jahl says:
    5

    Moja pierwsza :) wyszła super :)

  • Kama says:

    Najpierw zakwasić, a dopiero później śmietana.

  • Kasia says:

    Mi zupka bardzo smakowała, zrobiłam ja juz dwa razy:-) a przepis na pewno wyląduje w moim zeszycie z pysznościami! Jako ze buraczki z takiej zupy bardzo mi smakują zamiast jednego dodałam dwa;-) palce lizać, polecam!

  • Paulina says:
    5

    Od jakiegoś czasu czaiłam się na zupę z tego przepisu (dzięki temu też odkryłam tego fantastycznego bloga!) i dziś w końcu udało mi się ją zrobić :) wyszła bardzo dobra, bogata o pięknym kolorze ale jest kilka rzeczy, które następnym razem muszę zmodyfikować, może dla kogoś wskazówki będą przydatne:
    – w przepisie nie podano, że zupę gotuje się tak długo! Gotowałam niemal 1,5 h (dla mnie, osoby robiącej ekspresowe obiady do 20 min to dużo) a burak, mimo, że pokroiłam go w drobną kostkę cały czas był twardy. Mimo, że dodawałam raz po raz, dużo więcej wody wygotował mi się cały bulion (na szczęście aromat wsiąkł w warzywa więc smak pozostał). Następnym razem spróbuję zrobić zupę z upieczonego lub ugotowanego wcześniej buraka.
    – mimo, że nie dodałam bardzo dużo soku z cytryny zupa miała bardzo cytrynowy smak, musiałam ją dosłodzić :/ (następnym razem mniej cytryny)
    – z podanych składników wyszło mi niewiele zupy, trochę więcej niż połowa małego garnka. 2 konkretne porcje. Trochę mało, nie jestem pewna czy wypad do restauracji na botwinkę nie byłby lepszą opcją, jako, że jestem singielką (następnym razem botwinka z podwójnej porcji lub restauracja).

    • Justyna says:

      Musiałaś mieć niedobre buraczki. Ja właśnie zrobiłam ta zupę, za każdym razem z tego czy z innego przepisu po ok 30 minutach buraczki są już dobre.

  • natalia says:

    zwarzyła mi się …. ale w smaku jest dobra

    • Kasia says:

      Może nastepnym razem do śmietany nalej najpierw trochę zupy, żeby dostała takiej samej tem. jak zupa.

  • Barbórka says:
    5

    Kolor , groteskowo różowy, co jednak nie przeszkodziło mojej rodzince wsunąć cały gar tej przepysznej majowej zupy, która do tej pory jakoś nie gościła na naszym stole … polecam. Botwinka palce lizać :)

  • Ania/wmojejkuchni-ak.bloog.pl/ says:
    5

    O tak uwielbiam, ale ja mam inny sposób na zakwaszenie. Moja siostra jest uczulona na cytrynę więc żurek domowej roboty świetnie się spisuje :)

  • Poznajsie says:

    Trzeba przyznać, że zupa wygląda świetnie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej :) No i z całą pewnością jest zdrowa.

  • Kami says:
    5

    Zupka geniaaalna:) moja pierwsza z botwinki ..i aż mi sie uszy trzęsą. Polecam

  • domi says:

    Krok po kroku, zgodnie z sugestiami i botwinka wyszła palce lizać :)
    dzięki za przepis!

  • Krystyna Schreiner says:

    Dziekuje bardzo za POLSKIE PRZEPISY i KOMENTARZE. Wszystko razem – jest wspaniale.
    Nawet za granica moge gotowac po POLSKU.

  • anusiak says:

    zupa gotowana na bulionie?? kostka bulionowa?? żenada !!!!

    • Tomek Lach says:

      Bulion to nie kostka ;p …poczytaj co to jest domowy bulion własnej roboty :-)

    • marta says:

      Autor przepisu nigdzie nie napisał nic o kostce… Komentarz zupełnie nie na miejscu :/

    • steinig grazyna says:

      nie zenada,tylko zupa na bulionie z kostki.ja gotuje wspaniale zupy na miesie ale sa rowniez dobre na kostce bulionowej a zenada jest cos takiego wogole nie pisac…..no ale coz wymagac od osoby ktora nawet nie napisala dlaczego a ja osobiscie znam kobiety ktore i zupy na mieski potrafia sp……ic……zenada

  • Basia says:

    Botwinka jest smaczna. Znam ten przepis od mojej mamy, tylko ja zamiast natki pietruszki dodaję koperek i ok. 1/2 łyżeczki cukru dla złamania smaku. Do tego dania oddzielnie podaję ugotowane młode ziemniaki
    polane skwarkami. Smacznego!

  • Kasia says:
    5

    Moja pierwsza w zyciu zupa z burakow :) Rewelacja! Przepis na stale zagosci w mojej domowej karcie menu :)
    Bardzo dziekuje!

  • asiorek says:

    Właśnie zrobilam i niestety nie wyszła :( Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale zupa jest mało buraczana, mimo że zachowałam proporcje. Bardziej czuję bulion niż buraczkowy smak. Szkoda bo miałam ogromne oczekiwania wobec botwinki, ale chyba jednak zupy to nie moja specjalność :(

    • Tomek Lach says:

      A może użyłaś bulionu z kostki? Jeżeli tak, to proponuję zrobić botwinkę bez kostki na domowym wywarze, ja tak zawsze robię i jest rewelacja – ew. dodaj przynajmniej połowę mniej bulionu niż tym razem.

    • ewela says:

      To wtedy można dodać barszcz czerwony z torebki :) Może za malutkie buraczki były w botwince i nie dały tego smaku.

    • Joanna says:

      Buraki trzeba zanim się je wrzuci do zupy zakwasić porządnie cytryną o czym nie ma słowa w przepisie – ale to podstawa każdej zupy buraczanej i nie dwie łyżeczki ale conajmniej trzeba wycisnąć pół cytryny inaczej buraki w gotowaniu tracą kolor :)

    • Tomek Lach says:

      Joanno od lat robię tak jak w jest podane w tym przepisie i nie mam problemów z uzyskaniem pięknego koloru :)

    • KochamGotowac says:

      Pewnie wrzucialas buraczki i botwinke na gotujaca wode ;) zeby wyszedl piekny kolor i smaczek zupa nie moze sie gotowac w trakcie wrzucania. Pozdrawiam.

  • Lucyna says:

    Przed chwilą ugotowałam botwinkę wg Twojego przepisu. Zupa pyszna. Bardzo dziękuje za przepis, prosty i bardzo smaczny.
    Jestem pierwszy raz na tej stronie i widzę, że będę na niej częściej gościła, nie tylko ze względu na botwinkę.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Tomek Lach says:

      Lucyno dziękuję za komentarz! :)

    • Joanna says:

      To nie kwestia koloru ale też smaku każdy barszcz wymaga zakwaszenia od dawien dawna – to przepis mojej babci i jestem mu wierna każdy barszcz czy to czerwony czy botwinka czy chłodnik wychodzi w ten sposób pysznie

  • Witek says:

    SUPER, botwinka była ( jeszcze jest pyszna). Żonka zapytała mnie dlaczego bez ziemniaków, jaj jej na to
    że z jajkiem smakuje lepiej. Było buzi. Mniam, mniam.
    Dziękuję Tomaszu za przepis,
    Witek

  • Witek says:

    cześć kucharki, zabieram się do roboty, ta zupa chodzi za mną od roku. Dam znać jak wyszło

  • Mr Math says:
    5

    Moja druga w życiu zupa zaliczona. Wyszła dobra, w każdym razie żonie smakowała. Tylko w trakcie zorientowałem się, że przepis nie przewiduje ziemniaków. Pycha.

  • misia says:
    5

    Tomuś rewelka ;)

  • Anetka says:

    Superaśna zupa. Po dodaniu smietany lekki stres, bo nabrała pomarańczowej barwy, ale później była już różowa :)) 10/10!!!

  • Magda says:
    5

    Dziś zrobiłam zupę wg przepisu i jest obledna

  • REGINA says:
    5

    PYCHOTKA,POLECAM :)

  • REGINA says:
    5

    PYSZNOŚCI:)

  • Kaska says:
    5

    Dzis robilam zupe wedlug Twojego przepisu. Wyszla idealnie. Przepis doskonaly, a zarazem prosty . Polecam.

  • Natalia says:
    5

    Zupa ma zdjęciu wygląda bajecznie. W sklepie ujrzałam botwinke i pierwsze co wpisałam frazę -zupa botwinka. I jako pierwsza wyskoczyła Twoja zupa. Zdjęcia pięknie wyglądają i przepis również prosty. Botwinka wylądowała w moim koszu. Jutro robię na rosole ☺

  • aga says:

    Wyglada pysznie:)Może to głupie pytanie,ale jestem laikiem jeśli chodzi o zupy:czy bulion warzywny może być po prostu z kostki?

    • Tomek Lach says:

      Kostek rosołowych nie polecam, ale jeżeli nie masz nic innego do dyspozycji to możesz takiego wynalazku użyć. Ja zwykle używam jako bazy do botwinki zwykłego rosołu, lub własnej roboty wywaru-bulionu warzywnego bazującego na włoszczyźnie i przyprawach.

  • mmm says:

    Witam, zrobiłam dziś tą zupkę, ale dodałam jeszcze młode ziemniaki (ugotowałam je jako pierwsze) i jajko . Pychota.

  • Blachodachówka says:
    5

    Od dawna chodzi za mną taka zupa :)
    Wiem co mam dzisiaj na obiad :D

  • Włodas says:

    Moja ulubiona zupa a przepis bardzo ciekawy :)

  • Awodent says:

    Lubie wszystkie zupki, więc i ta przypadnie mi do gustu :)

  • Mateusz says:

    Oj to chyba jakaś zupka – cud, skoro nawet niejadki ją pochłaniają. :) Muszę sobie zapisać bo mój ciut większy niejadek też mało co pochłania. Botwinka rośnie u mnie w ogródku, póki co jeszcze jest troszkę za malutka i potrzebuje czasu, żeby trafić do zupy, ale to tylko wzmoży apetyt. Na lato będzie jak znalazł :)

  • Anita says:
    5

    Właśnie zrobiłam, jest PRZEPYSZNA! A botwinka chodziła za mną już od zeszłej wiosny ;)

  • transport says:
    5

    Uwielbiam tę zupę, ten przepis jest nieco inny od mojego, połączę oba i wyjdzie najlepsza botwina jaką jadłam ;)

  • Monika says:
    5

    Botwinka – kolejny ze smaków dziecinstwa, który dzisiaj został mi przypomniany – dzięki! Na innym blogu jedna z blogerk pisała o rabarbarze – a ja uwielbiałam pić kompot z rabarbaru i jeść z nim ciasto drożdżowe, gdy byłam malutka. A to wszystko dzięki babcia, która gotowała mi również botwinkę z ziemniakami.

  • Kasia says:

    Twoje wpisy są po prostu idealne, swietne :) Naprawde :) Nie wiem jak Ci się udaje od tak dlugiego czasu utrzymywac ten sam znakomity poziom, a nawet troszkę wyzszy z kazdym kolejnym wpisem :) To już nie jest forma talentu, to jest już forma daru :) Nie zmarnuj tego, bo naprawdę dzieki temu, ze posiadasz ten dar, mozesz wiele :)

  • ania says:

    dziękuje za przepis:) moja pierwsza botwinka powstała z Twojego przepisu, i była bardzo pyszna:)) mąż zadowolony- dziękuje:))))

  • Asia says:

    Właśnie gotuje ale już czuje , że wyjdzie pyszna. Dodałam młode ziemniaczki a zamiast kostki wędzone żeberka. Pycha :)

  • Jola says:

    Dziękuję :) pyszna zupka „z przedszkola” 40 lat nie jadłam jej bo nie umiałam zrobić a tu…!!!! Szybko i smacznie BRAWO!!!!! TO COŚ DLA MNIE prosty przepis dla laika :-)

  • lambada says:
    5

    Właśnie zrobiłam Twoją zupę – pyszna!

  • Urszula says:
    5

    Bardzo pyszna zupka gotowałam ją już kilka razy jest u mnie zapisana w ulubionych pozdrawiam serdecznie

  • Sławek says:

    Dobry przepis – sprawdziłem i mogę polecić.

  • Patysia says:
    5

    Tomku – jak zawsze prosty i udany przepis :)
    Udało mi się znaleźć polską botwinkę (angielskie warzywa to mutanty bez smaku )
    Polecam dodać lubczyku – miałam tylko suszony, ale nadał jeszcze lepszego smaczku.
    Dzięki za przepis! Jutro ratatuj !
    Pozdrowienia ze słonecznego Oxfordu:)

  • Przepyszna zupa i dobry przepis polecam :)

  • Piotrek USA says:
    5

    Super przepis. Dodalem troszke wiecej „wszystkiego”, wyszlo ponad 6 litrow :-). Pozdrowiam ze slonecznej Arizony.

  • Wanda says:

    Zupka przepyszna- delikatnie zmodyfikowalam, zamiast smietany dodalam jogurt naturalny. Taka wersja light;-)

  • Ilien$ says:
    5

    Najlepsza zupka na chmurne poranki. Gotuję ją zawsze na rodzinne uroczystości. Pozdrawiam!

  • Lolabrio~Potter says:
    5

    Świetna! ;) Polecam ;)

  • Ania says:
    5

    Polecam, bardzo dobra :) dziękuję za przepis

  • Kasik says:
    5

    Super zupka, łatwa, szybka i pyszna – w sam raz dla mnie, czyli zabieganej, uczącej się gotować młodej mamy. Dziękuję za przepis:)

  • zabcia says:
    5

    Zupka ekstra, dodałam jeszcze kilka młodych ziemniaczkow. Teściowa mówi, ze pyszna :) gorąco polecam. Pozdrawiam.

  • Alicja says:
    5

    Dziękuję za przepis! Wyszła mi przepyszna :) Ale zamiast kostki – skrzydełka z kurczaka.

  • Mrika says:
    5

    Bardzo, bardzo prosty przepis a taka pyszna zupka wyszła :) Dziękuję izapisuję w ulubionych!

  • Bobik says:
    5

    Moja ulubiona! :)))

  • Sabka says:
    5

    Dla mnie botwinka to również smak dzieciństwa. Rewelacyjnie śmietankowa o pięknej barwie. Botwinka = Wiosna :D

  • Ania says:

    uwielbiam :-) jutro będzie na obiadek cała Moja rodzinka się zajada :-D

  • Krystyna says:

    ja miałam właśnie dzisiaj na obiadek mniam…

  • Słodki Ogród says:

    Uwielbiam! :)

  • Justyna says:

    Już jadłam tydzień temu, była pyszna…ale się szybko skończyła. :)

  • Uwielbiam ♥ Trzeba zrobić :-)

  • Marta says:

    No i chyba muszę iść znowu do warzywniaka :)
    Nigdy nie robiłam takiej zupy, z botwinki jedynie chłodnik litewski, który swoją drogą uwielbiam :)

    • malgorzata says:

      witaj. może podzielisz się swoim chłodnikiem. przyznam się, że nigdy nie jadłam i wstyd,że nigdy nie próbowałam nawet go przyrządzić :- ( pozdrawiam

Ilość komentarzy: 133 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php