Kiedy za oknem ziąb i deszcz nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy. Gulaszowa to moja rozgrzewająca propozycja dania jednogarnkowego na jesienne, chłodne dni.

Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania, bo jest bardzo pożywna i sycąca. Zupa z kawałkami podsmażonego mięsa. Pełna warzyw, ze składników, które zwykle masz w kuchni – papryka, ziemniaki, pomidory, cebula. Zupę gulaszową z łatwością urozmaicisz o swoje ulubione warzywa i dodatki, np. dynię, bataty, pieczarki.

Składniki

  • 1 l wywaru warzywnego
  • 500 g mięsa wieprzowego np. mięsa z łopatki
  • 400 g pomidorów bez skórki z puszki
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm i umieść misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 20 minut.

  2. Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.

  3. Do garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.

  4. Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.

  5. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Wlej wywar z warzyw, tak żeby zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką.

  6. Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż warzywa będą półmiękkie.

  7. Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Zupę zestaw z ognia. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.