oceny: 6, śr. ocena: 4
4

Szczaw to dla mnie niezaprzeczalnie smak wiosny. W sklepach, oprócz sezonowego, świeżego szczawiu, dostępny jest także szczaw w wersji mrożonej i konserwowej, ale to już nie to samo. Bardzo znanym i lubianym daniem z kwaśnych liści jest oczywiście zupa szczawiowa.

Zupę przygotowałam ze świeżego szczawiu na bazie wywaru mięsno-warzywnego. Niezbędnym dodatkiem tradycyjnej szczawiowej jest jajko ugotowane na twardo.

W sezonie warto sięgać po świeży szczaw. Liście i łodygi rośliny bogate są w wiele witamin, wapń, żelazo i magnez. Samo zdrowie, jednak ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku i umiaru, ponieważ roślina zawiera kwas szczawiowy (spożywany w większych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia).

Czas przygotowania:

ok. 60 minut

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera
  • 2 pęczki świeżego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • sól, pieprz do smaku do smaku
  • do podania – jajka ugotowane na twardo

Zupa szczawiowa

Przygotowanie

  1. Żeberka umyj, wrzuć do garnka i zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 20 minut – podczas gotowania zbierz szumowiny łyżką cedzakową lub sitkiem.

  2. Warzywa obierz, umyj, dodaj do wywaru i gotuj do średniej miękkości. Gotowy wywar przecedź, zostaw jedynie marchewkę.

  3. Szczaw dokładnie umyj, odsącz i posiekaj (liście pozbaw twardych szypułek). Na patelni rozgrzej masło, podsmaż szczaw kilka minut (podczas smażenia mocno się skurczy) i dodaj i do gotującego się wywaru (dodatkowo można przetrzeć szczaw prze sito).

  4. Sprawdź smak, jeśli zupa jest mało kwaśna, dodaj trochę ogonków szczawiu  – zupa powinna mieć wyrazisty smak. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.

  5. Jajko z odrobiną wody roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji. Następnie wlej do zupy.

  6. Na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.

  7. Szczawiową podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Zupa szczawiowa