Dziś proponuję zupę z  batatem z dodatkiem warzyw strączkowych, pomidorów i przypraw, jako pomysł na pożywny i bogaty w wartościowe składniki obiad. Zupa jest aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Poza walorami smakowymi posiada cenne wartości odżywcze.

Podstawą dania są ciecierzyca i zielona soczewica. Rośliny strączkowe mają mnóstwo zalet i doskonale nadają się do urozmaicenia diety. Są cennym źródłem białka, dlatego mogą z powodzeniem zastępować mięso. Są również bogate w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik.

Składniki

  • 1,5 l wywaru z warzyw lub wody
  • 400 g pomidorów bez skórki, pokrojonych z puszki
  • 250 g ciecierzycy
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie

  1. Na 12 godzin przed gotowaniem zupy opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia.

  2. Po tym czasie zagotuj ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie przez ok. 40-50 minut. Ugotowane na miękko ziarna przecedź i odstaw.

  3. Soczewicę namocz przez ok. 30-40 minut.

  4. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj.

  5. Słodkiego ziemniaka obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.

  6. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć posiekany czosnek i papryczkę chili. Podsmaż przez ok. 2 minuty.

  7. Do garnka dorzuć pokrojonego batata. Podsmaż.

  8. Składniki zalej wywarem z warzyw lub wodą.

  9. Dodaj namoczone warzywa strączkowe – soczewicę i ciecierzycę oraz pomidory z puszki.

  10. Dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, słodką oraz ostrą papryką.

  11. Zupę gotuj przez ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

  12. Pod koniec gotowania spróbuj zupę i w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Serwuj posypaną świeżymi ziołami lub z posiekaną natką pietruszki.