Nawet najprostsze dania nabiorą zupełnie nowego, wyjątkowego smaku, jeśli tylko zapewnisz im dobre towarzystwo. Moim absolutnym faworytem jako dodatek do różnych potraw jest konfitura z czerwonej cebuli.

Świetnie komponuje się z wędlinami, różnymi odmianami sera, pieczonymi mięsami i pasztetami. Chutney z czerwonej cebuli doskonale podkręci smak zwykłych kanapek czy domowych burgerów.

Czerwoną cebulę łączę z winem, brązowym cukrem i octem balsamicznym. Do duszonej cebuli możesz również dodać np. kilka gałązek ziół lub przyprawy korzenne. Ja przygotowuję ją z dodatkiem suszonego tymianku. Polecam tą znakomitą kompozycję.

Konfitura z cebuli

Składniki

  • 4 czerwone cebule
  • 125 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Konfitura z cebuli

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło i oliwę z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i zeszklij.

  3. Następnie do zeszklonej cebuli dodaj brązowy cukier, wino, ocet balsamiczny i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. Zmniejsz ogień i duś dość długo, mieszając od czasu do czasu.

  5. Konfitura będzie gotowa kiedy cały sos się mocno zredukuje, a cebula całkowicie zmięknie.

Konfitura z cebuli

Zazwyczaj robię taką ilość konfitury, że po kilku dniach nie ma po niej śladu. Przechowuję ją wtedy w lodówce. Jeśli jednak pokusisz się o przygotowanie większej ilości, to polecam zapakować ją do słoiczków i zapasteryzować.