Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października. U nas największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki. Owoce są wdzięcznym materiałem kulinarnym. Przygotowuje z nich desery, ciasta, kompoty oraz przetwory. Dziś proponuję domowe śliwki kiszone.

Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. Do słoika z owocami dorzucam kilka goździków i listki wiśni lub porzeczki. Kiszone warzywa i owoce zachowują swoje cenne, naturalne składniki, szczególnie witaminę C. Ponadto odznaczają się niezwykłymi walorami smakowymi. Śliwki, które dziś serwuję są niesamowite – słodkawo-korzenne. Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek.

Czas przygotowania:

20 minut

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 goździki
  • 2-3 liście wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie)

Śliwki kiszone

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z solą i cukrem. Odstaw do przestudzenia.

  2. Śliwki umyj, osusz i wydryluj. Owoce układaj w słoiku. Dodaj goździki i listki wiśni lub porzeczki. Zwróć uwagę, żeby śliwki za bardo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

  3. Śliwki zalej solanką, tak aby woda całkowicie przykryła owoce.

  4. Słoik przykryj ścierką i odstaw na 4-5 dni. Następnie zakręć słoik wyparzonym wieczkiem. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Śliwki kiszone