Buraki to produkt, po który w swojej kuchni sięgam dość często. Ostatnio szczególnie przypadł mi do gustu smak pieczonych buraków. Przygotowane w ten sposób stanowią doskonałą bazę do wielu potraw. Dziś proponuję sałatkę z pieczonymi warzywami w roli głównej.

Buraki zestawiłam ze szpinakiem, który możesz zastąpić rukolą, roszponką lub inną zieleniną. Do tego dodałam pestki granatu, prażone ziarna słonecznika i orzechy włoskie. Wszystkie składniki łączą się ze sobą idealnie.

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki na 2 porcje sałatki

Sałatka:

  • 100 g szpinaku
  • 3 mniejsze buraki
  • 1/2 owocu granatu
  • garść orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika

Dressing:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sałatka z pieczonymi burakami

Przygotowanie

  1. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie, przez około 45-60 minut.

  2. W międzyczasie umyj szpinak i ułóż na talerzu. Dodaj pokruszone orzechy włoskie i pestki granatu.

  3. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.

  4. Przestudzone buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki dodaj do pozostałych składników.

  5. Przygotuj dressing – w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (oliwę z oliwek, chrzan, sok z cytryny i miód). Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Przed podaniem skrop sałatkę dressingiem i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.