Sałatka z pora i jabłka

Ta sałatka to jeden z najlepiej zapamiętanych smaków mojego dzieciństwa. Najlepszą zawsze robiła moja mama, a teraz od czasu do czasu zajadam się nią już we własnym domu. Sałatkę z pora uwielbiam w towarzystwie dobrego pieczywa i bardzo dobrej szynki – to się nigdy nie nudzi.

Składniki

Moja ulubiona wersja to zarazem chyba wersja najbardziej klasyczna, z bardzo krótką listą składników:

  • Jeden średniej wielkości por
  • Jedno nieduże jabłko
  • Trzy łyżki majonezu

Sałatka z pora i jabłka

Przygotowanie

  1. Por myję dokładnie i kroję na cienkie piórka

  2. Jabłko obieram ze skóry i ścieram na tarce o grubych oczkach

  3. W misce lub pojemniku mieszam por z jabłkiem i dodaję majonez, i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam. Ilość majonezu najlepiej dostosować do własnych upodobań.

  4. Gotową sałatkę z pora odstawiam pod przykryciem do lodówki na minimum jedną godzinę, aby nieco się przegryzła i por stał się miękki.

przygotowania: 10 minut
czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Kolacja

sałatka z pora i jabłka

Taką porową sałatkę można spokojnie przygotować kilka godzin przed zjedzeniem, całkiem świeża będzie moim zdaniem zbyt ostra i stłumi smak innych produktów (np. szynki). Jest to świetna propozycja na wieczorną przekąskę, na dodatek do wędlin, i bardzo dobrze sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję