Moje drugie śniadanie często ogranicza się do kanapek. Chociaż urozmaicam je przeróżnymi dodatkami, to i tak po pewnym czasie się nudzą. Na szczęście smacznych i pożywnych opcji na posiłek do pracy jest mnóstwo. Dziś pokażę mój sprawdzony sposób na pyszne śniadanie na wynos – kolorową tortillę.

Bazą dla śniadaniowej przekąski są pszenne placki. Co do pozostałych składników panuje bardzo duża dowolność. Możesz napakować do środka na co tylko masz ochotę. Ja osobiście preferuję tortillę z większą ilością warzyw – awokado, pomidory i papryka. Do tego słuszna garść ulubionej zieleniny. Mocniejszy akcent stanowi wędzony łosoś i ser twarogowy z chrzanem i kaparami. Tortillę w takim wydaniu mogłabym jeść codziennie.

Tortilla z łososiem

Czas przygotowania:

15-20 minut

Składniki na 2 porcje

  • 2 pszenne tortille
  • 1 awokado
  • 1/2 limonki
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 8 sztuk pomidorów koktajlowych
  • 125 g wędzonego łososia
  • 100 g serka twarogowego
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • dowolna zielenina – sałata lodowa, rukola, szpinak itp.
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Tortilla z łososiem

Przygotowanie

  1. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu. Owoc obierz ze skórki, pokrój na kawałki i skrop sokiem z limonki.

  2. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski.

  3. Ser twarogowy umieść w misce. Dodaj 1 łyżeczkę chrzanu, posiekane kapary i koperek. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

  4. Każdy placek tortilli posmaruj na środku przygotowanym serkiem.

  5. Następnie nałóż płaty wędzonego łososia, sałatę, plasterki awokado i papryki oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki.

  6. Tortille zwiń na kształt rożka i zapakuj na drugie śniadanie do pracy.

tortilla z łososiem